01 març 2021

Els “Passaports” del Covid-19: una idea absurda

Publicat en 7:57 sota Passaports sanitaris,viatges

Diuen que hi ha polítics, fins i tot al Regne Unit i la Unió Europea que pretenen introduir “Passaports” sanitaris per poder viatjar en el temps del Covid-19. La idea concebuda per facilitar els viatges és absurda i només faria mal. Hi ha moltes raons:

1) El mot es refereix a la nacionalitat del portador que és una dada absoluta al 100%, però els vaccins només confereixen la immunitat a un nombre variable de ciutadans exposats al virus, potser segons el fabricant del 50 al 95%. És que hi ha gent que siguin alemanys al 70% o britànics al 90%? És curiós que hagin triat aquesta paraula enlloc de “certificats de vaccinació” com s’havia fet molt abans i encara es necessita per entrar a certs països. Per exemple, torna a haver Ebola a tres països africans.

2) No hi ha absolutament cap vaccí que garanteixi que el vaccinat tingui immunitat i no pateixi de malaltia activa. Què passa amb el 30%  si el vaccí triat només garanteix efectivitat del 70%?

3) Quines marques farmacèutiques serien acceptables per optar al passaport? Potser Moderna o Pfizer? Amb o sense segona injecció? Administrada quants dies abans del viatge? Quant de temps seria efectiva la immunitat? Un any? Dos, tota la vida? Potser la de Johnson i Johnson, també acceptada als EUA. I la d’Astra-Zeneca, que els alemanys no volen. Acceptarien passaports amb aquest producte d’estrangers? I el vaccí Sputnik V dels russos o el segon Sputnik que ara està a punt d’arribar? O el xinès que s’usa a països subdesenvolupats? O el vaccí nacional que Erdogan vol produir a la Turquia? O els molts que estan a punt de surtir a l’Índia? Potser només els vaccins aprovats per la Food and Drug Administration als EUA o l’Agència Europea dels Medicaments, que són molt estrictes (i cars) en la qüestió de seguretat?

4) Un assumpte molt discutit a la Salut Pública nord-americana és si la gent vacunada, com les persones no-inoculades però sense símptoms, poden acumular virus a la gola o boca i esdevenir contagiosos o no. No hi ha forma de saber-ho i de fet hi ha 3 o 4 malalties conegudes infeccioses on això realment passa, i altres on no. Caldrà esperar i fer investigacions abans de poder determinar si tota la gent vaccinada és segura o si pot propagar el virus sense patir la malaltia. De què serveix el passaport? El problema de les escoles, encara mal aclarit, té molt a veure amb això. Si jo entenc allò que el CDC diu, hi ha molts nens petits contaminats i aproximadament la tercera part desenvolupen una forma molt lleugera  de la malaltia que els pares sense la pandèmia veurien com un refredat i molts pocs acaben amb una malaltia greu. La por dels mestres i alguna família que l’escola presencial sigui perillosa estaria justificada quan les escoles no han estat modificades seguint les recomanacions del CDC (molt cares) amb ventlació millorada, distància social, separadors de plàstic entre nens i mascaretes. Els sindicats de mestres identifiquen mestres que podrien haver estat víctimes, però qui sap. Biden acaba d’anunciar que ell garanteix que tots els mestres seran vaccinats abans del 1 de Maig. De fet no és possible en aquest moment saber si els nens petits portadors poden transmetre o no la infecció als pares i mestres. No hi ha encara estudis científics publicats sobre aquest problema. S’estan fent estudis que permetrien vaccinar nens petits, cosa actualment prohibida però ningú espera que sigui possible abans del 2022. Els nois i noies més grans, en canvi, haurien de ser tractats com adults.

5) Dissortadament ara ja està plantejat que degut a les mutacions tan freqüents en tots els coronavirus, hi ha soques de virus que no responen al vaccí, sobretot les variants brasilera i sud-africana, que hi ha qui sospita que seran més perilloses. Caldria afegir que una de les 3-4 mutacions diferents ja trobades als EUA sembla compartir característiques amb el virus sud-africà. Un parell de farmacèutiques ja estan treballant per trobar-hi una resposta eficaç amb vaccins modificats. Què ho posaran al Passaport això? És transparent que el cas ja se sembla cada dia més al problema dels vaccins contra la grip. Hi ha tantes mutacions i soques establertes de la grip  que cada primavera cal anar als observatoris asiàtics a intentar esbrinar quines variants estan a punt d’arribar aquí a l’hivern, i triar-les per fer vaccins multivalents, cosa que cal preparar amb mesos d’anticipació. Ja sembla ara que amb el Covid serà igual i que mentre no es trobi un medicament curatiu es quedarà entre nosaltres en una forma més acceptable que ara, com la grip, que per cert i sense que ningú ho entengui sembla haver desaparegut del planeta. Als EUA hi ha cada hivern unes 10-20,000 defuncions de la grip, però no sembla ser així aquest any.

6) Hi ha gent que mèdicament no poden vaccinar-se mai i n’hi més que poden però no volen. Se’ls prohibirà per sempre volar de vacances  a les Illes?

7) Perill molt gran que el Passaport es pugui utilitzar per fer discriminació laboral. Sense Passaport, molta gent no podria trobar feina.

8) Molta gent voldria aprofitar els Passaports per acabar amb les mascaretes i la distanciació social, cosa que podria desfermar un nou repunt, quan encara no és l’hora.

Els polítics, naturalment, apart de tenir objectius intolerables, com quan Sánchez i Illa volien aprofitar l’ocasió per enfortir la sacrosanta Unitat d’España, el que volen és reactivar a qualsevol preu l’economia per raons transparents. Han de cobrir un desastre social amb subvencions econòmiques que només poden pagar amb préstecs que caldrà retornar a la UE, obligant a tallar prestacions socials per anys. Això és molt trist i molt greu, com vam veure fa anys a Grècia, però la pandèmia és un desastre molt gran caigut sobre tots nosaltres. Hi ha algú que no en tingui prou després de més d’un any? Cal considerar primer les cruels defuncions, la ruïna i l’atur de milions de treballadors, impossibilitat de pagar el lloguer o la hipoteca, augment dels divorcis, malalties mentals i violència domèstica, seqüeles als malalts supervivents, la pèrdua de coses com els viatges, les sortides, l’entreteniment als vespres, les escoles tancades i moltes altres coses. Però el que cal és acceptar la catàstrofe amb seny, fer el que cal per protegir-se i acceptar els consells de la Salut Pública internacional, més que els dels Srs Sánchez i Illa. Un que cau a l’aigua ha de nedar, si l’edifici on vivim esta en flames, cal córrer a l’exterior i esperar un dia millor.

AFEGIT 02/03/2021

Acabo de llegir al New York Times un article també hostil a la idea del Passaport. Jo expresso preocupació per la manca d’informació i dades segures sobre els vaccins o la resistència del ciutadà i l’entusiasme excessiu dels usuaris afortunats. L’articulista del NYTimes, en canvi, es preocupa per la discriminació que patiran certs grups socials i nacionals, els de sempre: negres, hispans i indis americans a més dels pobres en general, que estan trobant l’accés al vaccí molt difícil i dintre dels quals hom troba el nivell de resistència màxim contra el vaccí. Podria algú exigir que tots els ciutadans es deixin vaccinar? El que no vol, perd el dret a viatjar per sempre o per quant temps? La freqüència de la infecció sens dubte descendirà, pero el virus molt probablement es quedarà entre nosaltres per sempre. Hi haurà gent especialitzada en falsificar el passaports?

Segon Afegit 4/3/2021

Biden havia promès vaccinat tots els mestres immediatament i manat les mascaretes. Com Trump abans d’ell ha rebut la resposta que no té cap autoritat per manar tal cosa als estats. No estem al país de la parella Sánchez-Illa.

Més seriós és que hi ha gent que es neguen a prendre el vaccí de Johnson&Johnson perquè immunitza menys que el 95% dels primers vaccins basats en mRNA. Amb irritació, la Salut Pública respon que és absurd, que del que es tracta és d’evitar les formes severes que requereixen UCIs o posen en perill de mort i tots els nous vaccins  aprovats ho aconsegueixen igual

 

Joan Gil

 

 

No hi ha resposta

URI del Retroenllaç | Comentaris RSS

Deixi una contestació

*