23 abr. 2019

UBER i el futur dels Taxistes i Cotxes Autònoms

Publicat en 15:30 sota General

No cal explicar que Uber te molta competició pel món. Aquí als EUA i a moltes ciutats asiàtiques, l’únic competidor verdaderament seriós es diu LYFT, que nomes és un xic més petit que UBER i fa pocs dies va passar de ser una companyia privada a tenir accions cotitzades a la Borsa, cosa que Uber vol fer aviat, perquè el propietari s’embutxaca molts milions i pot seguir controlant la companyia. En el procés no obstant els inversors van descobrir que no obstant l’èxit que tenia i el bon servei que ofereix, LYFT perd uns cent milions a l’any, menys del que perd UBER. I això perquè, van preguntar al cap de l’empresa? Que penseu fer?

Indignat, el senyor director respongué que això passava perquè calia pagar als xofers (cosa que a ell evidentment li semblava intolerable) no obstant que la llei permet considerar-los col·laboradors o negociants privats sota contracte, als que cal pagar només per cada viatge, però res d’assegurances, jubilació, vacances o prestacions socials. Però aquesta situació no durarà per sempre, perquè aviat els conductors serien substituïts per vehicles autònoms i que LYFT ja tenia bons programes.

Serà veritat això? Hi ha una coalició d’industrialistes del motor molt poderosos que ho volen a qualsevol preu i tenen prou lobbistes pagats per obtenir autoritzacions del govern. A molts llocs, per exemple entre Dalls i Fort Worth al lloc on estan gairebé tots els estadis esportius professionals, hi ha petits autobusos sense conductor que duen els esportistes del cotxe a l’estadi. I fa fa poc una companyia va exhibir el primer model de camió autònom.

Està clar que de moment cal fer seure al davant una persona (com la que estava jugant amb el computer i va matar una dona fa poc) per vigilar, amb un sou mínim i a més hi ha límits de velocitat considerables. Hi haurà alguna vegada vehicles autònoms de debò com Uber i Lyft esperen? Si, potser en 10 o 15 anys, no pas ara. Ni he llegit ni conec cap científic independent que cregui que vehicles totalment autònoms com exigeix i vol pagar la industria siguin possibles en el nostres dies. Aquests autos no tenen intel·ligència artificial sinó simplement programes amb llistats de les coses que poden passar. I quan passa quelcom inesperat o no previst, que? Hi ha algun conductor madur a qui no hagi passat mai una cosa inesperada i perillosa? Què millorara el 5G? A les moltes ciutats americanes on aquestes creacions circulen a territoris delimitats i poca velocitat, molta gent es queixa. Arriben a interseccions i no saben què fer, si aturar-se o no, o van a velocitats absurdes que molesten. Sempre amb un home mal pagat  a dintre que no fa res. N’hi hauria prou per treure del negoci a tots els taxistes i conductors professionals, inclosos els autobusos i camions? Que ningú ho dubti: és exactament això el que certa gent volen.

Sense cap necessitat de crear cotxes autònoms, la industria ha desenvolupat accessoris molt bons i útils per als essers humans que seuen al cotxe: la càmera que mira enrere, el sistema per romandre dintre d’un carril, els avisos que el conductor sembla estar adormint-se i no paga atenció, la visualització de l’angle mort al carril dret, l’aparcament automàtic, l’atur automàtic abans d’una col·lisió.

En general fan pagar extra per moltes d’aquestes coses bones, però funcionen sempre? En general sí, però cal no fiar-se’n massa. Fa poc Consumer Reports va fer l’exercici de plantar un ninot immòbil vestit com un nen al mig de la carretera i intentar atropellar-lo a una certa velocitat amb tots els cotxes al mercat. En general va anar bé: els autos o feien un arc al voltant o frenaven en sec davant del ninot tots sols. Però els cotxes d’una marca molt coneguda atropellaven el “nen”.

En canvi, es veu que amb els cotxes autònoms això  no pot passar gràcies as la intel·ligència artificial que pretenen tenir i al 5G. S’ho creu el lector? Que haurien fet si el “nen” s’hagués mogut o si la mare hagués sortit per l’altre costat?

Joan Gil

No hi ha resposta

URI del Retroenllaç | Comentaris RSS

Deixi una contestació

*