28 oct. 2011

No és res més que un déu caigut

Publicat en 23:17 sota ARTS,POLÍTICA

Fotos tretes del blog “El arte es basura” de l’ artista Francisco de Pájaro.

Vull aprofitar unes fotos que he vist en un blog que us recomano -si teniu una estona- per parlar d’un senyor (?) anomenat Gregorio Peces-Barba. Aquest blog és obra d’un artista de carrer que es diu Francisco de Pájaro i es titula EL ARTE ES BASURA.

A què ve, em direu, aquesta estranya connexió entre Don Gregorio i aquest art-escombraries? Doncs, senzillament, que les paraules que aquest home ha dit fa un parell de dies m’han fet pensar en aquell aforisme llatí :”Corruptio optimi, pessima” (la corrupció del millor –o dels millors- es transforma en la pitjor cosa). Aquesta dita clàssica la podem aplicar a moltes persones, institucions, situacions o coses que en altres temps excel·lien en el seu àmbit i  després s’han tornat en el pitjor de tot. Es donen molts cassos d’aquest tipus i és una autèntica llàstima. L’envelliment de les persones, per exemple, ja és trist per si mateix. Però si aquest envelliment va acompanyat de repapieig és tràgic!

Peces-Barba ha estat una espècies de déu profà en una Espanya que mai ha acabat d’entendre res del que està passant -fa segles- al seu voltant. Un “padre de la Patria”, tot un símbol d’obertura democràtica en temps de la dictadura quan escrivia a “Cuadernos para el diálogo” de Ruiz Jiménez (un altre mite que se n’ha anat en orris). Les vegades que jo havia gaudit llegint coses interessants en aquella mítica revista! Eren altres temps i aquesta gent encara tenien el cap a lloc i gaudien de totes les facultats. Però ja se sap que les facultats van minvant i, amb els anys, hom és procliu a perdre el senderi, repapiejar i dir bajanades.

És com l’art d’aquest artista urbà del que us parlo avui. Fa art de qualsevol deixalla. Qualsevol cosa pot convertir-se en art, però també l’art en sí mateix és escombraries, diu ell. L’excels pot transformar-se en porqueria i la porqueria pot ser excelsa; depèn de com es miri i depèn de com es facin servir les paraules i les coses.

Don Gregorio, miri de no fer més el ridícul que “el arte es basura” i potser vostè s’està convertint en escombraries sense adonar-se’n!

3 respostes

3 respostes a “No és res més que un déu caigut”

 1. Pereen 29 oct. 2011 en 17:22 1

  Peces-Barba és el prototipus de l’espanyol que encara creu que és el centre del món i que encara són un imperi amb colònies. Per a ells Catalunya és una colònia i ells són el melic de l’Imperi. Jo no hi perdria masa temps en escoltar bajanades com les que diu aquest home. A més, cada un que en surt com ell ens ajuda a sumar més gent cap a la Independència.

 2. Joan V.en 29 oct. 2011 en 21:35 2

  El pitjor d’aquest senyor és que no s’adoni de que no es pot fer broma de certes coses. Bombardejar Barcelona no deu ser cap broma, que jo entengui. He escoltat el seu discurs i la veritat és que no fa cap gràcia i no m’estranya que els advocats catalans s’aixequessin i marxessin. I la carta de disculpa que ha publicat a La Vanguardia deixa les coses més o menys igual i no arregla gran cosa.

 3. Jaume Pubillen 30 oct. 2011 en 14:04 3

  Gràcies, Pere i Joan, pel vostre comentari. El pitjor de tot és que hi han molts Peces-Barba per aquí que es creuen els senyors del “cortijo” i creuen ser els que han de donar permís per fer o desfer.
  Una abraçada

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*