30 oct. 2011

Autoestima excessiva o baixa?

Publicat en 11:17 sota PSICOLOGIA,SOCIETAT,Valors

Aquests dies un expresident del Congrés espanyol  ha acusat els catalans de ser “molt susceptibles” i que “ens ho hauríem de fer mirar” això de no saber acceptar bromes. Heu escoltat les “bromes” d’aquest senyor? Jo sí. I, tirant baix, jo les qualificaria com a bromes de mal gust o d’aquelles bromes negres de turmenta que, quan te n’adones, ja t’han deixat xop-

Els psicòlegs diuen que la susceptibilitat va molt lligada amb la baixa autoestima. D’alguna manera ens ve a dir aquest senyor, per tant, que tenim una baixa autoestima i que per això som tan susceptibles. Potser sí. Potser té una part de raó aquest bon home i resulta que els catalans tenim alguna mena de complex que ens hauríem de fer mirar urgentment.

Però també és cert que tan dolenta pot ser la baixa autoestima com l’excessiva. És una cosa coneguda per tothom els problemes que pateixen les persones que tenen un nivell d’autoestima baix. Però, no obstant això, tenir un nivell d’autoestima excessiu no és tan bo com podria semblar a primera vista, ens expliquen també els psicòlegs. El nivell d’autoestima ha d’estar equilibrat i ser realista amb les qualitats i limitacions de la persona. En cas contrari, un nivell d’autoestima exagerat pot resultar igual de problemàtic, tant per a la persona que el pateix com per a la gent que l’envolta.

Quina mena de complex tenim els catalans? És de superioritat o d’inferioritat? I ell (i com ell molts espanyols), quina mena de complex té?  Són preguntes que no són fàcils de contestar i potser els sociòlegs haurien de fer una feina semblant a com la fan els psicoanalistes i haurien de ser ells qui ens ho haurien de dir…

Les persones amb excés d’autoestima es caracteritzen per ser egoistes, intolerants, narcisistes, per creure’s omnipotents i totalment independents de les persones que els envolten, cosa que pot portar-los a practicar conductes temeràries … Quan l’excés d’autoestima no es tracta, pot portar a la persona a desenvolupar trastorns psicològics d’importància, com ara el narcisisme, la mania, els deliris de grandesa … Fins i tot quan no arriba a aquests límits, aquestes persones poden patir depressió, en sentir- incompresos pels altres o considerar que la vida no els està atorgant el que ells mereixen en realitat.

Les persones amb baixa autoestima diuen que són susceptibles. La susceptibilitat és una característica de la personalitat que consisteix en una reacció exagerada a la conducta dels altres, que s’identifica sempre com un atac. Aquesta característica sol venir determinada per una baixa autoestima i una gran inseguretat i por al rebuig. Les persones que ho pateixen solen ofendre’s amb facilitat perquè se senten insegures i aquesta és la seva manera de defensa.

Si anem al diccionari veurem que la paraula SUSCEPTIBILITAT té dues accepcions: una de positiva i una altra de negativa.

– 1. Capaç d’admetre una impressió, una modificació.

2. Propens a ofendre’s fàcilment, a impressionar-se molt.

Per tant, potser en aquest cas també ens cal situar  en un punt d’equilibri, no sempre fàcil d’assolir. No podem tenir la pell massa fina i hem d’escoltar les crítiques sense ofendre’ns. Però tampoc l’hem de tenir tant dura com per aguantar estoicament tot el que ens diguin, vingui d’on vingui i sigui veritat o mentida.

5 respostes

5 respostes a “Autoestima excessiva o baixa?”

 1. Martaen 30 oct. 2011 en 13:24 1

  Jaume un sonat mes, no sé si el vas escoltar amb l’ entrevista a Jordi Baste a RAC1 pero es un impressentable curtet de gambals , enamorat d’ ell mateix i com tants d’ altres s’ ha tret la careta.

 2. Jaume Pubillen 30 oct. 2011 en 14:01 2

  Hola Marta: No, no el vaig escoltar a RAC1. Però no cal. Vaig escoltar el que va dir a la conferència i vaig llegir la carta que va enviar a La Vanguardia. Ja en vaig tenir prou.
  Una abraçada

 3. Joanoten 30 oct. 2011 en 16:31 3

  Parlant de bombardeigs, jo m’he hagut de recordar que tenia un avi que treballava a la Lactància (Maternitat Municipal) de la Granvia a Barcelona. Un dia va venir un avió que la família em va dir sempre que era italià, i va deixar caure una bomba al damunt. El meu pare explicava que dintre del taüt hi havia un sac amb les restes del meu avi. Només se li veia fora el cap, intacte, amb una cinta al voltant del coll tancant el sac. Seré “susceptible” quan no tolero les bromes sobre bombardeigs? Només aquest individu s’ho pot pensar. En Tardà i tu el qualifiqueu molt bé. Que se’n vagin a fer punyetes, ell i la seva constitució tan anticatalana. Visca els Segadors!

 4. Catalinaen 03 nov. 2011 en 17:12 4

  M’ha agradat molt aquest post. Molt bo, Jaume. Una abraçada!

 5. Jaume Pubillen 04 nov. 2011 en 23:26 5

  Gràcies, Catalina, per visitar-me! Una abraçada

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*