01 des. 2009

Mal educats o no educats?

Quasi cada dia, quan torno de treballar, trobo l’escala del bloc de pisos on visc ple de papers, de burilles i de brutícia. Això ho hem detectat els veïns des de fa uns 6 o 7 anys cap aquí i tots estem d’acord a què és degut i qui és qui embruta. No voldria ser injust i no vull posar a tothom dins del mateix sac, però sí que tots coincidim en que hi hagi tanta brutícia és degut a tipus de veïnatge que ha anat entrat en els darrers anys. I no vull ser més explícit.

Però aquest fet m’ha portat a pensar en que hi ha persones mal educades i persones que no han estat mai educades. La diferència és gran i no és només de matís. Hi ha aquell jove, per exemple, que embruta perquè porta dins seu una espècie de ressentiment amb els pares, amb la família i amb la societat en general. És com una forma de protestar callada. Però aquest jove sap molt bé el que fa perquè els seus pares i l’escola, des de ben petit, li han ensenyat unes normes de comportament social determinades. Després les seguirà o no…

I després hi ha l’altre tipus de persona que mai a la vida li han dit que no ha d’embrutar perquè a la seva cultura i al seu país potser no donen cap importància a aquestes coses. Potser no ha anat mai a una escola. Potser no ha viscut mai en un pis. Potser ha viscut sempre al carrer enmig de la pobresa i la brutícia. I aquí ha de viure en un pis, amb unes normes de comportament amb els veïns que li resulten totalment estranyes. Al seu país no havia un horari per a no fer soroll. Aquí no pot entendre que al seu pis no pugui xerrar fort o posar música. No ho entén perquè potser mai ningú li ha explicat…

No n’hi ha prou, per altra banda, la formació intel·lectual sense l’adquisició d’uns bons hàbits. L’ordre, la neteja, la perseverança, les normes socials o el respecte als altres no s’aprenen en els llibres o acadèmies.

Etiquetes de Technorati:

5 respostes

5 respostes a “Mal educats o no educats?”

 1. jrrofen 02 des. 2009 en 12:03 1

  ei! Jaume mai més ben dita la frase
  ” NO HI HA UN PAM DE NET PER ENLLOC”
  extensible a tots els àmbits, inclosos el de la convivència, la política iiiiiiiiiiiiiiiii Casumcony, que en som de bèsties.

 2. Heteryen 03 des. 2009 en 15:15 2

  Y SI jAIME………TAMPOCO LE ENSEÑARON LA FAMOSA FRASE;
  DONDE FUERES HAZ LO QUE VIERES.
  ¿O SI?

 3. pilukaen 24 febr. 2014 en 12:35 3

  Doncs no dic res si tinguessis gossos a l’escala, es un mal son, quan no crida un crida l’altre, estan sols hores i hores, i a vegades trobem que s’han pixat a l’entrada de casa…els amos mai ho reconeixenem, em intentat parlat amb els amos, s’enfoten de tot i de tots i el denunicar-los no porta en lloc, no et fan cas i a vegades dupten fins i tot del denunciant, estem en un país de mal educats i incívics, t’ho dic tot això pq al menys la brutícia q deixa el teu veí, ànims, que el mon s’acaba i podrem gaudir d’una altra vida mes sana, això espero.

 4. pilukaen 24 febr. 2014 en 12:37 4

  perdó manca un troç de frase…. “al menys la brutícia que deixa el teu veí, NO FA SOROLL”

 5. Jaume Pubillen 24 febr. 2014 en 23:21 5

  Piluka: Quan vaig escriure això era el 2009. Ara ja hem progressat i ja tenim gossos!!! I, com tu dius, les molèsties s’han fet més grans perquè, a més de la brutícia, tenim el soroll del gossos, que com els de la teva escala, estan la major part del dia solets, els pobres. Què hi farem!

URI del Retroenllaç | Comentaris RSS

Deixi una contestació

*