13 des. 2015

El Bribón de Juan Carlos I

Publicat en 18:02 sota Monarquia

Hi ha un acudit que diu: “Amor meu, tinc dues noticies, una bona i una altra de dolenta: he deixat les drogues, però no sé on”. Avui podríem començar també aquest apunt amb dues notícies que he llegit aquest dies als diaris. Una de bona i una altra de dolenta (això de dolenta depèn de com es miri, és clar). Però, com que per alguna hem de començar, ho faré per la bona…

Llegia al diari AraGirona.cat que el prostíbul ‘Eclipse’, situat a peu de la carretera C-31 dins el terme municipal de Mont-ras (Baix Empordà), ha tancat les portes per convertir-se en una residència d’ancians. El local, que va iniciar activitat el 2003, es troba en aquests moments tancat i amb un cartell a l’exterior que anuncia s’hi estan portant a terme “vacances i reformes”.

Una bona notícia, des del meu punt de vista, tant més ara que cada dia hi ha més vells  i més falta de residències. I en aquest cas fins i tot trobo que ni els caldria canviar el nom perquè el considero prou adequat per a una futura residència d’ancians: la paraula eclipsi ve del grec ékleipsis ‘desaparició’, derivat del verb ekleípō ‘abandonar’, i aquest, de leípō ‘deixar’. La gent que ens anem fent grans, imperceptible i irremeiablement, ens anem atansant a l’eclipsi total per més que ho vulguem evitar (i dissimular) de la manera que sigui. Es veu que quan tinguin els corresponents permisos, aleshores començarà la tramitació del canvi d’usos (no cal dir que molt millors) del local per a poder iniciar l’activitat de geriàtric i seguidament es començaran les obres. Una bona notícia, doncs.

I ara ve la notícia dolenta. Quan la llegiu potser pensareu que no ho és tant, sobretot pel protagonista. Però jo crec que sí que ho és i que ho és molt. Ja veureu… Resulta que l’enyorat  (per alguns i potser no tant per molts altres) rei Joan Carles I va complir el 2 de juny el seu primer any com a rei emèrit. Mira, més o menys com jo, vaig pensar en llegir la notícia… El periodista Alberto Pinteño ens explica a la revista Vanity Fair com és la seva vida actual. Apassionat del mar, continua gaudint de les regates al costat dels seus amics, que li van regalar l’any passat un nou vaixell, el Bribón XVI, un veler suec de 60.000 euros obra de l’arquitecte Gustaf Estlander. (Suposo que tots sabeu la definició que en fa de la paraula BRIBÓN  el Diccionario de la Real Academia Española: Bribón, na:(De briba). 1. adj. Haragán, dado a la briba. 2. adj. Pícaro, bellaco) Trobo que el nom del vaixell no pot ser més ajustat a aquest personatge que, des que s’ha jubilat, passa el 70 per cert del seu temps viatjant. Ha recorregut més de 55.000 quilòmetres per Aràbia Saudita, Estats Units, Mèxic, Emirats Àrabs, Bahames i el Marroc. El monarca continua rebent una assignació anual de 187.356 euros, però la seva càrrega de treball ha baixat força. Dels 200 actes de l’època com a rei ha passat a 24 audiències, diversos viatges oficials i deu discursos. Les seves aparicions al costat de la reina Sofia han passat a comptar-se amb els dits de les mans: dos en actes oficials i en els funerals de la duquessa d’Alba, la reina Fabiola i el duc de Calàbria.

Jo pensava que potser aquest geriàtric que pensen obrir al Baix Empordà podria servir perquè aquest home s’hi retirés i deixés tot l’estrès que segurament li deu produir tant moviment per aquests mons de Déu i que no s’adiu gaire amb la vida d’un jubilat de tanta edat.  En aquests últims dotze mesos s’ha deixat veure a les curses de Fórmula 1 i Moto GP, partits de tennis, bàsquet i futbol, i en “corrides” de toros al costat de la infanta Elena. La notícia acaba dient que una altra de les noves aficions és la de menjar en tots els restaurants amb estrella Michelin del país, des del Celler de Ca Roca a l’Atri, passant per l’Arzak. La seva tàctica es veu que és la següent: Joan Carlos entra, saluda al xef i li diu: “Venim a donar-te suport i a reconèixer, amb la nostra presència, el teu treball en defensa de l’alta cuina i de la Marca Espanya”. Una bona excusa per tal que el convidin i mengi de franc, no trobeu?

Tot plegat, com es pot comprovar, un excel·lent exemple el del rei per a tants i tant jubilats que no poden arribar a fi de mes amb les seves pensions de misèria i que el PP s’ha encarregat d’acabar-ne de buidar la caixa. Aquest FONDO DE RESERVA DE LA SEGURIDAD SOCIAL els entesos diuen s’ha buidat un 40% des de 2012 per compensar el dèficit estructural que registra el sistema públic de pensions. O sigui, que mentre uns jubilats s’ho passen prou bé, a altres ens tocarà patir per tal de que puguem cobrar alguna cosa.

Com per pensar-s’ho una mica bé ara que s’acosten eleccions, no trobeu?…

2 respostes

2 respostes a “El Bribón de Juan Carlos I”

  1. ramona sanfeliuen 14 des. 2015 en 12:06 1

    Tots els aplaudiments pel teu article ” el bribon”
    Quina cara més dura que té el paio i la bergonya tampoc sap quin color té.
    Així anem fent Espanya gran

  2. Jaume Pubillen 14 des. 2015 en 22:08 2

    Ja ho veus, Ramona, un autèntic bribón de cap a peus. Ja els ve de família als reis. Es veu que ho hereten, com hereten la corona. I, a més, aprenen a fer-ho amb classe…

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*