17 ag. 2011

Corrupció: a la dreta, a l’esquerra i al mig

Publicat en 10:08 sota Corrupció,POLÍTICA

Pel que es veu, la corrupció és un mal generalitzat en tots els àmbits de l’activitat humana, justament perquè aquestes activitats les desenvolupen persones i ja sabem que tota persona neix amb el que podríem anomenat pecat original. Es veu que des del Paradís terrenal la cosa va així: l’home i la dona són temptats i uns cauen en la temptació i altres són una mica més valents i no hi cauen.

La política és un camp abonat per ser posat a prova sobre la honestedat. Les propostes els venen de tots costats i s’ha de ser molt recte i d’una peça per no caure en la temptació.

Brasil, per exemple, ha estat vist sempre com un model  de corrupció degut possiblement a la magnitud que es mou en tots els camps. Aplicant un refrany català diríem que “com més oli es remena, més ens n’untarem els dits”. Lula va entrar al govern amb la promesa de fer neteja i va completar dos períodes de govern, retirant-se amb un alt índex de popularitat. El Brasil va prosperar en aquells anys i molta gent va sortir de la pobresa. Va lluitar contra la corrupció, però al seu partit (el Partit dels Treballadors) els escàndols de corrupció van ser tants que van haver d’anar renunciant el President del PT, el secretari del PT i el tresorer del P.T. successivament per evitar d’anar a la presó. Es va consolidar una pràctica de compra mensual tarifada de vots al parlament (el mensalao) que li va costar el càrrec a Dirceu, Cap de Gabinet de Lula i la seva mà dreta. Més endavant, també per motius de corrupció, van haver de dimitir Palocci, ministre d’Economia i el ministre de Comunicacions. Lula va minimitzar els escàndols i el tribunal d’ètica del PT mai va sancionar a ningú.

Després de Lula va venir Dilma Rouseff, del mateix partit, i la cosa ja ha canviat una mica. Quan es va saber de l’enriquiment inexplicable de Palocci, una altra vegada ministre, el va fer fora a l’acte. A la setmana de fer-se públic un cas de suborn en el Ministeri de Transport va fer fora el Ministre i al subsecretari. Va denunciar a més de 30 jerarques del Ministeri de Turisme, inclòs el vice ministre. El Tribunal de Comptes acaba de lliurar un informe, demanat per Dilma, sobre les compres de l’Estat realitzades pel govern anterior, entre 2006 i 2010. Apareixen irregularitats en quantitats industrials: contractes signats fora de termini, contractes de l’Estat amb empreses propietat de membres del Parlament, participació de jerarques del govern en negocis amb empreses de les quals són socis, etc. Segons la revista Veja en 142.524 contractes el Tribunal esmenta 80.000 indicis d’irregularitats: es tracta de xifres de dimensió realment brasilera.

I si això ho traslladéssim a Espanya? Doncs trobaríem el següent dibuix (amb alguna diferència segons el punt de vista del que parla):

“El fiscal general del Estado, Cándido Conde Pumpido, reconoce que el PSOE supera al PP en corrupción al revelar que en la actualidad hay un total de 730 casos de corrupción, entre procedimientos judiciales y diligencias de investigación, abiertos contra partidos políticos, de los que 264 son procedimientos penales abiertos contra cargos públicos o políticos del PSOE y 200 contra miembros del PP.”

“También hay 43 causas abiertas contra miembros de Coalición Canaria, 30 contra miembros de Convergencia i Unió, 24 del Partido Andalucista, 20 de Izquierda Unida, 17 del Grupo Independentista Liberal (GIL), 7 de Unión Mallorquina, 5 de Esquerra Republicana de Catalunya, 3 del Bloque Nacionalista Galego, otros 3 de PNV, uno de ANV y otro de Eusko Alkartasuna, además de otras 67 investigaciones seguidas contra miembros de otros partidos de implantación local.”

No és massa bonic tampoc el panorama, no trobeu? I, pel que es veu ningú se n’escapa. Dretes, esquerrers i centre hi estan implicats. Uns més que altres, això sí,  perquè “els que remenen més oli són els que tenen les mans més tacades”.

3 respostes

3 respostes a “Corrupció: a la dreta, a l’esquerra i al mig”

 1. Joanoten 17 ag. 2011 en 18:18 1

  És un tema molt trist i de resolució impossible. Només afecta els manamés de nivell mig. Els Primers Ministres i similars obtenen càrrecs molt lucratius i legals quan pleguen gràcies als contactes que van fent i al coneixement que tenen. No és corrupció això també?Una altra cosa que cal tenir en compte és que el poble votant generalment no castiga la corrupció, donant-la per inevitable. El cas de Camps & Co no tenia res d’extraordinari i s’ha repetit molt. Si la gent va bé de la butxaca, tant se’ls fot. Jo personalment crec que tots els partits i polítics han de tenir una política anticorrupció constant i seguir la lluita, que serà dissortadament permanent i interminable

 2. Mercèen 17 ag. 2011 en 19:43 2

  Jo crec que la temptació deu ser forta. No m’escandalitza tant que sorgeixin casos d’aquests, sinó la cultura dels partits, que massa sovint: a) no crea un clima intern de rebuig sistemàtic contra aquesta mena de temptacions; b) es financia de forma poc clara. Si els partits, també els d’esquerres, no són transparents, als seus membres els costarà poc no ser-ho; c) el rebuig quan enxampen algú triga a produir-se i massa sovint la corrupció es converteix en mercadeig polític o en “i tu més”; d) els partits poden detectar perfectament molts afanys desmesurats de poder, però de vegades tanquen els ulls davant de conductes poc honestes. Pesen massa favors i “pagaments” en forma de càrrec. Em sembla que la generositat desinteressada no és gaire valorada. Mercè

 3. Jaume Pubillen 18 ag. 2011 en 8:21 3

  Hola: Teniu molta raó tots dos, Joanot i Mercè. La corrupció és un tema complicat perquè sempre hi haurà l’aprofitat de torn. El que sí que s’ha de fer és seguir-ho ben d’a prop i castigar-ho des de dins dels mateixos partits i des de fora, amb lleis ben dures.
  Una abraçada

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*