26 juny 2010

George Orwell i les seves regles

Publicat en 18:23 sota LITERATURA

Per començar, reconec que no sé escriure i que m’agradaria saber-ne més. A l’hora d’escriure m’agrada ser senzill i directe. No m’agrada l’estil recarregat i, a vegades, m’abstinc de posar certes paraules per aquest mateix motiu.

Per això m’ha agradat trobar aquestes regles de George Orwell, que era un bon escriptor i, sobretot, un bon periodista. Segurament per aquest mateix motiu el setmanari britànic The Economist encapçala el seu llibre d’estil amb sis regles d’escriptura d’Orwell:

Aquestes regles són les següents:

1) Mai utilitzis una metàfora, símil o qualsevol altra figura d’estil que ja hagis llegit moltes vegades.

2) Mai utilitzis una paraula llarga quan puguis reemplaçar-la per una de curta.

3) Si pots escurçar una frase, escurça-la.

4) Mai utilitzis el mode passiu quan puguis utilitzar l’estil actiu i directe.

5) Mai utilitzis una expressió estrangera o científica si existeix un equivalent en la teva llengua.

6) Trenca qualsevol d’aquestes regles si t’obliguen a escriure alguna cosa que soni fatal.

Els que som simples afeccionats ho fem com podem. Però el cert és que d’escriure se n’aprèn escrivint i cal llegir molt per escriure una mica bé. Són dues coses que van lligades i que massa vegades no se’ls hi dóna importància. De totes formes, he de dir que estic completament d’acord amb aquestes normes i justament -sense saber-ho- és el que procuro fer la majoria de les vegades.

Etiquetes de Technorati:

2 respostes

2 respostes a “George Orwell i les seves regles”

  1. Mariaen 27 juny 2010 en 10:37 1

    siento y pido perdon por mis errores

  2. jaume Pubillen 27 juny 2010 en 12:07 2

    Hola María: Quien no comete errores? Además, desde tus 80 y tantos años puedes estar bien contenta de conservarte tan bien en todos los sentidos. Siempre dices que fuiste poco a la escuela. En aquellos tiempos a eso se le daba poca importancia y si eran mujeres, menos.
    Un beso grande y cuídate mucho.

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*