18 juny 2010

José Saramago

Publicat en 19:57 sota LITERATURA

Hoje, sexta-feira, 18 de Junho, José Saramago faleceu às 12.30 horas na sua residência de Lanzarote, aos 87 anos de idade, em consequência de uma múltipla falha orgânica, após uma prolongada doença.
O escritor morreu estando acompanhado pela sua família, despedindo-se de uma forma serena e tranquila.
Fundação José Saramago
18 de Junho de 2010

Sobre un fons totalment negre, ressalten aquestes paraules avui en la pàgina web de l’escriptor portuguès i premi Nobel de literatura José Saramago.

Jo el vaig descobrir llegint la seva novel·la "L’Evangeli segons Jesucrist" que va aixecar butllofes al Vaticà i va ser vetada a Portugal l’any 1992, perquè deien que "ofenia als catòlics". Com a protesta, un any després l’escriptor va decidir traslladar-se a viure a l’illa canària de Lanzarote on va residir fins al final dels seus dies.

Aquesta novel·la a mi em va agradar molt, encara que -em sembla recordar- es feia una mica difícil de llegir perquè no hi havia signes de puntuació. La recordo com un dels llibres que em va fer veure el personatge de Jesús de manera distinta. Era un Jesús molt humà, molt de carn i ossos, que utilitzava la ironia i el sentit de l’humor. Aquesta original cristologia, escrita per un escriptor comunista i gnòstic, l’haurien de llegir molts cristians. Potser els faria aterrar mica i els faria veure que creure en Jesús no és només mirar cap amunt. Que Jesús ens feia mirar també cap a baix, cap als que sofreixen i cap als més desgraciats de la terra. Era la visió de Jesús d’un comunista, naturalment, però era una visió que deu ser molt més veritat que moltes cristologies purament espiritualistes que no toquen de peus a terra.

No he llegir gran cosa més de Saramago -sincerament- perquè em resultava un escriptor dens, difícil i una mica pesat. Però era un home compromès, íntegre i de fermes conviccions. Una gran persona i un gran escriptor, reconegut a tot arreu. Homes com ell el nostre món els trobarà a faltar perquè saben ser crítics i dir les coses pel seu nom, generalment amb molta lucidesa.

Que descansi en pau!

 

Etiquetes de Technorati: ,

4 respostes

4 respostes a “José Saramago”

 1. Montserrat Brauen 18 juny 2010 en 20:53 1

  Afegiria “amén” al final del teu comentari, però seria irreverent!
  Gràcies pel text!!

 2. Jaume Pubillen 18 juny 2010 en 21:11 2

  No seria irreverent dir AMEN, perquè AMEN vol dir AIXÍ SIGUI, un bon desig per a ell dels que l’admirem i estimem.
  He entrat a la vostra pàgina i m’ha agradat molt. L’afegiré al meu blog.
  Una abraçada.

 3. Loreto Giralten 19 juny 2010 en 15:47 3

  “Para no perder el tiempo comenzó arrumbando las figuras inservibles en un rincón, pero después, movido por un extraño e inexplicable sentimiento de piedad y de culpa, fue a buscarlas, deformadas y confundidas por la caída y por el choque la mayor parte, y las colocó cuidadosamente en un estante de la alfarería. Podría haber vuelto a amasarlas para concederles una segunda posibilidad de vida, podría haberlas aplanado sin dolor como aquellas dos figuras de hombre y de mujer que modeló al principio,(…) y sin embargo levantó de la basura los mal formados engendros, los protegió, los abrigó, como si quisiese menos sus aciertos que los errores que no había sabido evitar.”

  No calen comentaris. La seva obra parla per ell. Un agraïment molt gran per José Saramago.

 4. Jaume Pubillen 19 juny 2010 en 16:48 4

  Loreto: Un text magnífic: com tants i tants textos d’un home lúcid, al que la mateixa lucidesa el feia una mica pessimista, però humà i solidari.
  Gràcies per la teva aportació.

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*