30 des. 2009

Monarquia bananera.

Publicat en 11:56 sota Monarquia,POLÍTICA,República

Normalment qualifiquem de "república bananera" aquells països on les lleis hi són per no complir-les; on no hi ha ni drets ni deures o, si existeixen, passen totalment desapercebuts. Són aquells països dels quals fem befa perquè els governants fan i desfan al seu lliure arbitri, tothom va a la seva i el que més té, més pot. Són aquells països on la majoria de gent és pobre i una ínfima minoria és rica. I és aquesta minoria la que fa i desfà, la que posa i treu governants, la que fa fer les lleis a favor seu, etc, etc.

Doncs, veient el que veig darrerament, penso que hauríem de parlar de monarquies bananeres perquè són calcades a les repúbliques de les que parlava fa poc i cauen en aquets dels mateixos defectes. I ja sabeu a quines monarquies em refereixo…

Ja sabem que alguns espanyols, -aquells que només veuen el nacionalisme en altres llocs i no veuen el propi-, tenen complex de superioritat. Ells diuen que som els catalans qui el tenim però, si anem a comparar, el seu és infinitament superior. És un complex tan gran i accentuat que no els deixa veure els defectes propis d’una monarquia bananera. D’exemples en trobaríem un munt: el mateix discurs de Nadal de cada any del Monarca d’aquesta monarquia (reiteratiu, buit i verborreic); les maneres embafadores de fer política a que ens estan acostumant els partits majoritaris; el poc respecte al ciutadans, a la seva llengua, als seus drets i als seus costums; el malament que van algunes infraestructures i serveis (Renfe, per exemple); el desprestigi d’unes institucions que diuen que són democràtiques i que no fan més que sentenciar a favor de les majories i sense respectar els drets de les minories;  el poc control que s’exerceix a les institucions i a les finances públiques; el poc respecte -encara que no ho sembli i ho dissimulin- als ciutadans…. I podríem continuar una bona estona amb més exemples, encara que em sembla que no cal.

En una paraula: a vegades penso que algunes monarquies no són pas millors que moltes d’aquestes repúbliques que diem "bananeres". En alguns aspectes ens  passen la mà per la cara a nosaltres. I si no ens la passen els seus governants (que certament moltes vegades són uns lladres impresentables i  indesitjables) sí que ens la passen els seus ciutadans que, des de la pobresa, han de patir les mateixes desgràcies que nosaltres. Amb la diferència que nosaltres som bastant més rics i hem de pertànyer -de grat o per força- a aquesta monarquia bananera ancorada al passat, un passat ben caspós i passat de moda.

Etiquetes de Technorati: ,,,

5 respostes

5 respostes a “Monarquia bananera.”

 1. ambrosiaen 30 des. 2009 en 13:07 1

  Hola,…arribo una mica tard per desitjar-te bon Nadal… pero a temps, espero, de felicitar-te aquest nou any que está a punt de començar. Els meus millors desitjos per a tu i pel teus… un petonet

 2. Heteryen 31 des. 2009 en 15:43 2

  Donde leiste ese articulo sobre el Uruguay?

 3. jaumepubillen 31 des. 2009 en 15:55 3

  Hola hetery: Pues no era precisamente sobre Uruguay que hablaba…. Supongo que hay muchas cosas similares, pero es que me estaba refiriendo (como muy bien has entendiso…) a nuesta España, que para muchas cosas es tan monarquia bananera como ciertas repúblicas que muy bien conoces..
  Un abrazo y buen año

 4. Jordi Benplantaten 01 gen. 2010 en 22:36 4

  L’expressió correcta es “monarquia taronjera”

 5. jaumepubillen 01 gen. 2010 en 22:52 5

  Jordi, també li estaria prou bé el nom….

URI del Retroenllaç | Comentaris RSS

Deixi una contestació

*