03 des. 2008

DIA INTERNACIONAL DEL DISCAPACITAT.

Publicat en 18:17 sota DISCAPACITAT

Avui se celebra el DIA INTERNACIONAL DEL DISCAPACITAT. Com ja sabeu, jo comparteixo moltes hores amb discapacitats psíquics i, alguns d’ells, físics i psíquics.El món de la discapacitació hom no el comprèn fins que un mateix o algú proper no sofreix una incapacitat greu.Us he de confessar que jo mateix no me l’imaginava fins q . A ue no vaig treballar-hi. Al principi és un món que xoca. Xoca fortament la sensibilitat. De mica en mica, hom s’hi va submergint i de seguida esdevé l’àmbit normal on hom fa la seva vida i estableix unes relacions més riques de les que , comunament, hom estableix amb la resta de la societat.En pocs anys s’han fet molts avanços en aquest camptots els nivells. No els citaré perquè seria molt llarg. Però és cert que la societat els mira de forma diferent de com els mirava abans i ells mateixos es troben molt més integrats en la societat. S’han aconseguit molt drets, gràcies a Déu.Però encara ens faria falta a tots donar un pas més: Ens caldria entendre que la discapacitat no és una condició o un atribut personal sinó una situació construïda socialment, una creació humana que tots produïm dia a dia a partir de les nostres actituds, les nostres accions i les nostres omissions..Discapacitem des del discurs professional i el discurs col.loquial cotidianament, al desplegar eufemismes com “els de capacitats diferents”, “els espacials”.Discapacitem des de la infantilització de les persones amb diferències bio-físiques, “els nois discapacitats”, o la seva victimització a partir de la doctrina de la caritat i de la llàstima.Discapacitem a través de l’exclussió, pensant en aquell “diferent” a partir de la seva diferència bio-física, atribut a partir del qual se’l categoritza i que s’imposa per sobre de la seva dignitat humana, allò que ens defineix com a persones.Discapacitem a través de la distància física, en canviar de voravia, en desviar la mirada, en murmurar compassivament.Discapacitem quan posem barreres físiques o no treiem les que hi ha.Discapaciten les barreres del prejudici i del desconeixement, el temor a comprovar, permetre’ns la sorpresa o el sorgiment de noves preguntes. Discapacita el NO, el Silenci….La discapacitat no està en els cossos d’aquelles persones que poseeixen diferències bio-físiques o psíquiques; la discapacitat es troba en el cos social.

2 respostes

2 respostes a “DIA INTERNACIONAL DEL DISCAPACITAT.”

 1. lolaen 09 des. 2008 en 21:38 1

  Tens un blog admirable, cada dia que entre aprenc alguna nova cosa. T´admire per la llavor que desenvolupes al costat dels incapacitats. Anim per seguir endavant. Lola

 2. Jordi Ien 31 gen. 2009 en 7:53 2

  Hola, mestre !!

  Sí que es veritat que aquest blog és esplèndid. Comparteixo aquesta opinió. Jo sóc discapacitat psíquic, però al scrabble (el joc literati de yahoo) porto 25 partides seguides guanyades i estic a punt d’arribar a 2000 punts. Però no jugo amb tu, perquè ets la meva bèstia negra.
  Aquí em ténen estabilitzat del meu trastorn, però de tant en tant tinc crisis, com la presidenta, Cristina Fernàndez.
  Salut i sal·lutacions des de l’Argentina.

URI del Retroenllaç | Comentaris RSS

Deixi una contestació

*