23 jul. 2013

Ara va de bo, Papa Francesc

Publicat en 22:25 sota Església,RELIGIÓ

Ja fa més de quatre mesos que va ser escollit aquest argentí que la majoria de gent no coneixíem de res i que ara ja coneix tothom. En aquest curt temps s’ha fet popular, ha despertat moltes esperances i també molts recels. S’ha parlat molt dels seus gestos, de la seva manera de fer, dels petits canvis que ha començat a fer. Però em dóna la sensació que això només ha estat l’aperitiu i que ara, passat l’estiu, començarà el dinar de veritat.

L’aperitiu acostuma a dir com serà el dinar que vindrà després. L’aperitiu, des del meu punt de vista, ha estat bo i no ha estat allò de sempre i que no crida l’atenció. Aquest bon home ja ha començat a servir algunes coses originals. Però no ens podem quedar de cap manera amb això perquè jo em sentiria defraudat i decebut. Ens ha posat la mel a la boca i si després no ve res més…

Però estic segur que vindran coses. Ara va de bo. Aquests dies a Rio segurament que ja veurem i escoltarem coses interessants, tot i que aquestes concentracions i viatges multitudinaris a mi no m’agraden gens ni mica. Aquesta visita ja la trobar programada i l’havia de fer tant sí com no, però seria molt millor que no continués per aquest camí i sembla que ja ha insinuat que alguns tipus de viatges no el farà. Veurem.

Fins ara ha estat el moment dels gestos. Ara comença el moment dels fets. Fins ara no ha fet coses que el comprometessin massa. Ara comença l’hora de la veritat i serà quan haurà de fer la feina bruta, difícil i sempre dura dels canvis a la Cúria. I aquí s’hi pot agafar els dits perquè allà hi ha molts llops amb pell de corder que li posaran tants pals a la roda com puguin. Això ja s’espera i ell ja s’ho espera. També ho ha dit.

N’hi haurà prou en fer reformes a la cúpula? N’hi haurà prou de fer reformes en la forma i no fer-les en el fons?. Darrere de cada reforma, darrere de cada gest, darrere de cada sermó o encíclica hi ha d’haver una teologia nova i una nova forma d’entendre Déu, l’ Església, la societat, la persona, l’economia… i tantes i tantes coses. L’església no pot quedar-se tancada en sí mateixa i desconnectada de la realitat. Els teòlegs han de poder dir lliurement les coses i no tallar-los les ales tal com s’ha fet aquests darrers anys. Els bisbes de tot el món han de poder dir la seva d’acord amb les diferents cultures i les diferents sensibilitats, que no es poden negar ni ofegar tal com s’ha fet també en aquests darrers anys. Si cal fer un altre Concili, que el faci. S’hi s’ha d’escombrar casa, que es faci i que es faci sense amagar la porqueria sota les catifes, que al Vaticà i als palaus episcopals n’hi ha massa. Potser caldrà treure catifes i tot i deixar el terra original ja que massa vegades les catifes amaguen la realitat que hi ha a sota. A vegades el terra no és prou bonic però és l’autèntic. És el que hi ha i és el que volem.

Les coses no són fàcils de canviar i els canvis sempre són difícils i lents perquè significa un canvi de mentalitat. Però a mi em sembla que ja faria molt aquest bon home d’ insinuar camins i alguns punts importants cap on anar. Traçar rutes i camins per tal d’anar-los fent poc a poc; anar traient pedres del mig del camí per tal de que s’hi pugui caminar millor; netejar de males herbes i treure les bardisses… Molta, molta feina l’espera!

Jo ja fa temps que segueixo la major part dels gestos, dels sermons i del que va dient sense que sembli que li doni importància. Però va deixant anar coses… La música m’agrada i ara falta veure com serà la lletra. Una bona cançó ha de tenir les dues coses interessants i ben treballades. Ara és el moment de posar-se a treballar de valent. Caldrà escoltar-lo a Rio, calia haver-lo escoltat a Lampedusa, cal escoltar els breus comentaris que fa a les misses diàries, cal anar escoltant el que diuen els que el coneixen de fa temps i els que saben les seves dèries. Tot plegat fa que l’esperança que la majoria de gent hi tenim posada es vagi convertint en realitats i en canvis, no sols de cara sinó de fons. Fins ara ha agradat molt més, que no pas ha disgustat, tot i que una minoria deu tenir posada la por al cos. Pregarem per ell –tal com va demanar que ho féssim- per tal de que Déu l’ajudi a ser valent i pugui fer el que s’ha proposat fer i que trobi les persones adequades  per fer-ho.

6 respostes

6 respostes a “Ara va de bo, Papa Francesc”

 1. Anònimen 24 jul. 2013 en 6:27 1

  Ja m’agradaria que ho encertesis Jaume, jo soc creient peró desde fa temps que veig l’Esglesia com una secta, i un modus vivendi dels que en depen poder viure d’ella. Hi ha molts cales i molt de poder, i aixó no es pot canviar, perqué els que creiem el missatge evangelic no marxem, i els que la fan servir per els seus interesos, quan ho vegin perdut provocaran un cisma, i l’Esglesia com els partits politics el que no volen es perdre clients. I el que farà aquest papa es viure en la ambiguitat que es el que dona mes redit.
  Una esglesia autenticament evangélica, seria perseguida, perqué molestaria molt al poder. I el que pasa ara com gairebé sempre ha passat, es que esglesia i poder han anat de braset o han estat una mateixa cosa.
  Cordialment,
  Joan

 2. Joanoten 24 jul. 2013 en 15:34 2

  Benvolguts: Jo podria haver firmat gairebé tot allò que escriu en Joan al seu missatge. Potser en aquest cas i havent seguit les meves fonts, potser donaria a aquest Papa una miqueta més de crèdit. La reforma del banc pontifical era més que deguda i molt perillosa. Al Brasil la qüestió proncipal (al meu parer) és si sembla o no acceptar les tesis de la Teologia d’Alliberació. Seguint les doctrines oficials com a Arquebisbe, ell ho havia rebutjat tot, però després va dir a un entrevistador que no sabia ni què era, només que en Wojtyla sempre tenia raó. Ara, de Sant Pare diu coses que van en aquesta direcció, sense reconèixer-ho. Ja veurem. A escoltar, doncs.

 3. Joanen 24 jul. 2013 en 16:03 3

  Mireu el que diuen els de la caverna:

  24.07.13
  ¿A quién le importan los sueños de Arias, de Boff o de Vidal?

  A las 9:49 AM, por Jorge
  Categorías : Señora Rafaela
  Los sueños, sueños son. Por soñar que no quede. Buen soñador José Manuel Vidal que se hace eco de las palabras de otro fantasioso de la fe llamado Genésio Darci Boff, aunque en los carteles mediáticos decidió cambiar eso de Genésio, tan poco comercial, por Leonardo, que suena a fuerza y vende más. No saquen malas conclusiones. Es por facilitar las cosas a los sencillos.
  Pues dice Vidal que Boff le ha dicho a Arias que según una amiga del papa de los tiempos de Buenos Aires, que habla con Francisco todas las semanas, ha dicho que le han contado que el papa podría rehabilitar a los quinientos teólogos condenados por la Iglesia durante los años en que en ella mandaban Ratzinger y Wojtyla, pero que cree que no lo hará “mientras viva Benedicto XVI”. Por cierto, curioso que Francisco no sea Bergoglio mientras Juan Pablo II y Benedicto XVI son Ratzinger y Wojtyla. Misterios de la alta teología, inalcanzables para el común de los mortales.
  En fin, que la gente se fuma cosas raras, hace desayunos experimentales, se monta una liturgia geo – mística – telúrica – selenita – candomblé con incienso, trances místicos, dos reflexiones del P. Ángel, una invocación a la Pacha Mama y un Om prolangado con los dedos pulgar e índice en contrato indisoluble y sentados en cuclillas, y como es natural entre el incienso, el preto velho, escuchar al P. Ángel y el esfuerzo de ponerse de nuevo en pie a cierta edad, se acaba viendo a Dumbo surcar los cielos en tecnicolor y se cree uno que en vez de las declaraciones de Boff han sido las del padre eterno, por la cosa de la barba mayormente.

  ¿Pero se puede saber a quién narices le importa la rehabilitación de Pepito Pérez, que jamás dijo nada de importancia, pero que a base de hacer el ridículo hoy lleva colgada la medalla de “condenado por la inquisición” a falta de cualquier otro mérito? Pero vamos, ni Pepito Pérez ni Küng, Boff, Tony de Mello o Tamayo importan un bledo a la catolicidad universal.
  Los católicos lo que si desean es que el papa Francisco rehabilite tanta parroquia cerrada o semi cerrada, desempolve los rituales de sacramentos, en caso de que aún existan bajo el polvo y la desidia, saque brillo a los confesionarios, haga ediciones nuevas del catecismo de la Iglesia y se preocupe de que sea la base de la formación cristiana, enseñe a rezar especialmente ante el sagrario, recuerde la moral de toda la vida y hable de que la salvación está solo en Cristo tal y como lo ha recibido y lo transmite la Iglesia Católica.

  Los católicos desean que Francisco rehabilite la vida religiosa, anime a los religiosos y religiosas a vivir como tales, gozosos en la oración, generosamente pobres, castos por el Reino, alegremente obedientes ante sus superiores y la Iglesia. Una vida religiosa que sea testimonio del Reino de Dios que empieza a habitar entre nosotros.
  Los católicos confían en que Francisco rehabilite la fe de los jóvenes, una fe en Cristo, el Hijo de Dios vivo, Dios mismo, por quien merece la pena dar una vida entera. Que anime a los jóvenes a vivir unidos en oración ente el Maestro, que sepan celebrar su fe cada día, que entreguen su vida radicalmente a Cristo en la vida religiosa, el sacerdocio o como laicos según les llame.
  Los católicos no quieren demagogia con los pobres. Buscan que Francisco les ayude a vivir su compromiso en el mundo en la política, las realidades sociales, las organizaciones civiles. Y desean servir a los pobres como creyentes, como hermanos, como amigos.
  Bueno, al menos eso acaba de decirme Rafaela.
  P.D. Acaba de llamarme Tamayo. Que dice que lo único que quieren los católicos es el celibato opcional, el sacerdocio de la mujer y la venta del Vaticano.
  13 comentarios »
  | Imprimir | Enviar | RSS | Facebook | Meneame | Technorati | Del.icio.us | ¿Qué significan todos estos iconos? |

  13 comentarios
  Comentario de Anonimo
  Lo que me extraña es que a estas alturas de la pelicula los “primaverales” no se hayan dado cuenta ya que Francisco no es uno de los suyos.

  – – – – – –
  Jorge:
  Nunca fue fácil, y menos para un primaveral, reconocer una metedura de pata así.
  24/07/13 10:17 AM
  Comentario de JIB
  Estoy muy de acuerdo en el post, pero creo que hay una cosa mucho más productiva:
  No dar voz ni a aquellos que malmeten, ni a los hijos de una prima de una amiga del Papa que dicen que les han contado de muy buena fuente que creen que va a desayunar yogur natural.

  – – – – – – –
  Jorge:
  Hay una obra de misericordia que dice: “enseñar al que no sabe”. Desenmascarar a ciertos personajes sigue siendo tarea desgraciadamente necesaria.
  24/07/13 10:21 AM
  Comentario de rastri
  Los católicos desean que Francisco rehabilite la vida religiosa
  __________________

  -Y que sin otras utopías del digno comer, beber, morar y trabajar en favor de imposibles paraísos terrenales, Francisco, intente hacer comprender a las gentes que pasado el tiempo de esta nuestra triste vida terrenal, según sean nuestras obras: o nos condenamos o nos salvamos a nunca jamás.

  – Porque sí: Dios existe sí; Pero no para que de padres a hijos, generación tras generación, la humanidad se eternice en este tiempo de dolor y lágrimas.
  24/07/13 10:30 AM
  Comentario de Haddock
  Estos egocéntricos ridículos siguen pensando que a su paso marcial tiemblan las columnas del Vaticano, y que toda declaración suya es acompañada de fondo por trompetería Wagneriana.

  Quién les podrá hacer ver que a su paso sólo se siente el lento arrastrar de una pantuflas compradas en 1968,
  acompañado del canto de un aficionado a la zarzuela borracho.
  24/07/13 10:57 AM
  Comentario de Alvaro
  Me da que los “primaverales” lo que quieren es que los cristianos sean de cristianismo opcional.

  No me refiero a que sea opcional el ser cristiano, pues siempre lo ha sido y siempre lo será (la Fe se propone, no se impone). Me refiero a hacer opcionales, y por tanto prescindibles, todas las exigencias que han aplicado a quienes se quieran llamar cristianos desde que Cristo las estableció (sacerdotes incluidos), de modo que crean que se puede ser cristiano sólo de palabra pero no de obra.

  Pero ya se sabe: ¿para qué vamos a exigir el camino estrecho y empinado habiendo uno ancho y cómodo? ¿Sólo porque uno va hacia arriba y el otro hacia abajo, porque no llevan ni por asomo al mismo sitio?

  ¡Bah! (¿O mejor debería decir “¡Boff!”?)

  Un saludo.
  24/07/13 11:24 AM
  Comentario de atanasio
  los “primaverales” no se han creído ni por un momento que el Papa francisco atendería a ninguna de sus locuras. La razón es que no son tontos (porque si se lo han creído, Dios mío ¡qué tropa!) Creo más bien que es, desde el primer momento, un burdo método de presión, para crear un “caldo de cultivo” en torno a la figura del Papa, que ‘despierte’ lo muy aletargado del jovencísimo (ironía) frente primaveral. O sea, una táctica más propia de revolución bolchevique que de vida evangélica. O sea, lo de siempre.
  24/07/13 11:40 AM
  Comentario de G.K.Chesterton
  A pesar de que me encantaría que D. Jorge tuviera razón, me huele que puede haber sorpresas. Después de la calculada ambigüedad con los religiosos latinoamericanos con los que se reunió, con las últimas declaraciones en los Angelus hablando de “no condenar”, etc., no sería extraño que el Papa (que no es teólogo) promoviera un cambio en este aspecto también.

  No sé si su intención seria la de dar reconocimiento pontificio a todas las bobadas que dicen (como ellos lo intentarán vender) o más bien lograr una imagen de diversidad, misericordia y fraternidad.

  Tiempo al tiempo
  24/07/13 12:41 PM
  Comentario de CARLISTA SEVILLANO
  Los católicos también necesitamos que la Iglesia nos diga, si no a quien debemos votar, ¿A QUIENES NO DEBEMOS VOTAR?. Y esto no va de primaveras ni de otoños, sino de aconsejar a los fieles equivocados de los peligros de seguir “votando en falso”.
  24/07/13 12:51 PM
  Comentario de DavidQ
  Decia mi mítica abuela que los caminos del Señor son misteriosos.

  Me ha llamado la atención que gracias a lo desencaminados que algunos andan, otros que andaban un poco menos alejados han volteado a ver a la Iglesia y se han reencontrado con algo que les gusta.

  Si Dios se puede servir de una asna -con perdón- para llevar su mensaje, ¿por qué no de Vidal que gasta orejas más cortas? Seguro que no es lo que los “primaverales” quisieran, pero es lo que está ocurriendo -ojalá-. Al final Cristo es Uno, y quien quiera que mencione Su nombre está haciendo Su labor, aunque sea de mala gana.
  24/07/13 1:14 PM
  Comentario de María
  Francamente me gustaría que usted y Doña Rafaela tuvieran razón, y en último término si usted no la tuviera (lo cual sería una desgracia), Dios siempre sabe más, pero los atisbos no son buenos, aunque siempre quedará la Iglesia Ortodoxa que no se ha movido un ápice desde hace 2000 años y es francamente contundente no se anda con eufemismos, ¡perdón por el pesimismo!
  24/07/13 1:16 PM
  Comentario de Daniel Sudaca
  No quiero ser motivo de enojo pero me temo que la teología de la liberación (quizá con algún retoque)vuelve a la carga: en la radio de mayor audiencia de Córdoba(Argentina)se promociona día y noche la conferencia del P. Gustavo Gutiérrez en la Universidad Católica, las interpretaciones que se hacen en los programas de televisión me hacen pensar en una vuelta a los años sesenta.
  24/07/13 1:33 PM
  Comentario de Mariano (Argentina)
  Padre,

  le digo, con conocimiento de causa, que yo no sería tan categórico en negar la posibilidad de una rehabilitación de la Teología de la Liberación. Sería más prudente, rezaría mucho, y pensaría detenidamente que haríamos en ese caso. Pero de lo que estoy seguro es de que el papa Francisco sí que es uno de los “suyos”.
  24/07/13 3:57 PM
  Comentario de FINOJOSA ( Martín de )
  Pues dígale a Tamayo que los cristianos de infantería estamos hasta las p—-as de tanto renegado que desprecia los sacramentos tratando con ello de confundir nuestra fe.
  Y de paso recitele que:
  “En su boca no hay sinceridad,
  su corazón es perverso,
  su garganta es un sepulcro abierto,
  mientras halagan con la lengua” (Ps. 5)
  24/07/13 4:32 PM

 4. Joanoten 24 jul. 2013 en 19:09 4

  Es veu que el nom Joan és popular fins tot entre els carques. Un missatge molt llarg i fosc, desorganitzat i expressió d’una intel.lectualitat frustrada i desorientada. No sé de què va. De les noves notícies que tinc jo sobre Boff, em quedo en que hi ha hagut intercanvi de correspondència amb el Papa Francesc, el qual li ha dit que li agradaria rebre’l al Vaticà però no pot fer-ho mentre visqui en Ratzi(que jo anomeno així no per misteris teològics, com diu el post, sinó perquè em surt dels nasos) Això és molt diferent de que diu el trist i verbalment incontrol.lat post. En una cosa sí que em molesta. Utilitza una tècnica popular entre la dreta, que és insultar i ridiculitzar sense entrar mai a discutir la substància d’allò que es pretén atacar. Amb sort, es pot canviar la discussió i desprestigiar a gent d’intel.lect superior

 5. Assumptaen 24 jul. 2013 en 19:53 5

  CADENA DE BLOGS PER LA INDEPENDÈNCIA

  Hem tingut una idea!

  Tal com hi haurà la cadena humana per la independència, també volem fer una “cadena de blogs”. Tots els bloguers que vulguin participar es poden apuntar en el Blog creat expressament per l’esdeveniment (només cal deixar un comentari manifestant la voluntat de participar):

  http://cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com/

  Al blog, hi ha una pestanya on, per rigorós ordre d’arribada es va apuntant tothom que vol participar en aquesta gran “enllaçada” de blogs “. És aquesta:

  http://cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com/p/ordre-dels-enllacos.html

  I què hem de fer? La setmana de l’11 de setembre (des del 9 fins al 15) publicarem un post, cadascú al nostre blog, sobre Catalunya (des del punt de vista que vulguem: poètic, reivindicatiu, gastronòmic, imatges…) i, en acabar l’ escrit, posarem una frase tipus “i la cadena continua aquí…” i un enllaç que porti al blog següent a la llista (si jo sóc el 42, doncs el 41 enllaçarà el meu blog i jo enllaçaré el 43)

  Ja està, no cal fer res més. Així uns ens anirem enllaçant als altres fins a fer una llarga cadena de blogs per la independència… T’hi apuntes? :-))

 6. Jaume Pubillen 26 jul. 2013 en 20:24 6

  Amics Joanot i Joan: Jo diria que temps al temps i no em posaria a jutjar encara. Ja anirem veient com es van fent les coses i em sembla que ho començarem a veure aquesta tardor.
  Una abraçada

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*