17 nov. 2010

Un Babel constant

No fa massa estona que parlava amb una amiga del soroll i del silenci. Alguns necessiten soroll per viure. Necessiten soroll, moviment, llums, música forta, estímuls visuals i auditius de tota mena i poden treballar, viure i funcionar entre crits. Encara més: necessiten tot això per poder viure a pler.

Altres, –i aquest és el meu cas- necessitem silenci. Alguns necessiten silenci total. No és exactament el meu cas, que podria qualificar de quasi-silenci. El meu hàbitat ideal seria el silenci trencat per una música de fons, si pot ser clàssica o simplement música relaxant. És quan em sento bé i és quan puc pensar, llegir o escriure aquestes tonteries (bé, no vull ser tant negatiu i ho deixaré en reflexions…) que ara mateix esteu llegint.

Aquesta conversa que us deia m’ha fet recordar una cosa que vaig llegir fa molt de temps i que no sé exactament on ni de qui és. Però ja us dic d’entrada que no és meu aquest text que volia ser una exegesi una mica humorística del passatge bíblic de la torre de Babel, que és a on cada dia ens atansem més. El nostre món se’ns torna cada cop més sorollós, ple de brogit, música, imatges, flaixos, notícies, xerrameca de tota mena i cada com hi han més canals de TV, més diaris, més emissores de ràdio, més revistes i més informació que ens omple el cap i també el cor i que ens deixa mentalment mig estabornits.

El text al que feia referència i que ve molt a tomb mb tot això,  deia més o menys així:

Al principi dels temps cada home i cada dona parlava una llengua diferent, i per a les coses essencials s’entenien per signes i senyals, de manera que tots vivien en pau. Un dia a algú se li va ocórrer, en algun dels molts moments d’oci que tenien i entre cacera i cacera, d’anar edificant una torre alta, ben alta, i els veïns s’hi van anar afegint una mica per curiositat, o per amistat o per allò de voler ser una mica més que la tribu del costat…

El cas és que la torre va anar pujant tant i tant que Jahvé es va preocupar, doncs podien arribar fins al cel i molestar-lo. Ja se sap que a Jahvé el molesta molt el soroll… Va pensar què podia fer per aturar aquells homes tan decidits i tan treballadors i aviat va trobar la solució: va fer que tots parlessin la mateixa llengua, de manera que aviat van començar a discutir i a barallar-se, i la torre es va quedar a mig fer, sense acabar i amb la seguretat de que allò no continuaria gràcies a les moltes opinions i als molts debats que contínuament suscitava. Per això a aquella torre la van anomenar "Babel", que vol dir "confusió.

3 respostes

3 respostes a “Un Babel constant”

 1. Mariaen 17 nov. 2010 en 21:53 1

  A mi m’encanta el silenci… els vera que els renous confonen.

 2. Gretaen 18 nov. 2010 en 6:15 2

  Ens fa falta tanta contenció i no caure en el parany de la repetició obsessiva, com fan els mitjans de comunicació…, i no solament ells, això hi és en l’esperit de l’època. Penso en la part negativa d’aquest monopòli lingüístic de la babèlia espanyola i sento de manera punyent aquest altre conflicte lingüístic valencià-català que sorgeix barrejat amb conflictes identitàris del meu poble valencià quan es mira Catalunya…
  Necesssitem silènci per poder sentir-se a sí mateix, així l’encaix amb l’exterior, crec hi seria més harmoniós.

 3. Jaume Pubillen 18 nov. 2010 en 22:49 3

  Maria i Greta: No per xerrar més la gent s’entén més. No per parlar o llegir molt sabem o entenem més. S’ha de saber parlar, però també s’ha de saber callar. O, dit d’un altra manera: callar molt i parlar poc per dir lo just!
  Una abraçada a les dues.

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*