29 jul. 2014

Massa tou?

M’han dit que he estat massa tou en el meu comentari sobre l’afer Jordi Pujol. En una paraula: que he estat massa benèvol en el meu judici sobre el cas que ocupa als mitjans (i ens ocupa a tots) aquest dies. Potser sí. Però aprofitaré aquest comentari d’un amic per dir algunes coses més sobre el tema.

La primera, és que jo no soc jutge. No em crec capacitat per jutjar el cas sense saber unes quantes  coses més. Potser alguns les saben. Jo no les sé. Jo només volia reflexionar a partir del que deia el comunicat i, certament, deia poca cosa i deixava molts fils penjant. Per això demanava en el meu comentari anterior més explicacions de part de Jordi Pujol. Si no les dóna ell per pròpia iniciativa, les hi farà donar el jutge. De totes maneres, a partir del seu comunicat, podem dir la seva actuació en aquest cas concret és reprovable sense cap tipus de discussió, la qual cosa no treu que en altres aspectes hagi estat un bon exemple per molta gent en la seva llarga trajectòria vital. I aquesta distinció (no tot és bo ni tot dolent) és la que jo volia deixar clara en el meu comentari. Potser per això li semblava tou al meu amic. Deia que no soc jutge però, si hagués de jutjar-lo, no el jutjaria només per aquest desgraciat afer.

La segona cosa que voldria dir és que cada cop tinc una sensació més gran d’incapacitat per fer judicis, amb l’intent i l’esperança de que puguin arribar a ser justos. I parlo en general. Per això moltes vegades m’indigno llegint el que llegeixo, perquè em pregunto què hi ha de veritat i de mentida en tot allò que escolto o llegeixo. Destriar el blat de la palla cada cop se’m fa més difícil veient els interessos de tota mena que hi ha darrere dels diaris, dels jutges, dels partits polítics, del gran capital, d’organismes i institucions, etc. Veig tanta brutícia, tant joc brut, tanta opacitat, tants tripijocs, tants interessos particulars, tanta injustícia… que la majoria de vegades no sé què pensar i encara menys sé què dir. Massa vegades veig com les cloaques de l’Estat (que és qui hauria de garantir la justícia i la bona informació) van tan plenes de merda que penso si puc refiar-me ja d’algú.

Una tercera cosa, que fa referència a una experiència personal i que pot ajudar a entendre el perquè aquest amic m’ha dit que vaig ser massa tou en el judici i no vaig ser més radical. Resulta que al centre on treballava fins fa poc es va creure convenient i necessari crear un “Espai de reflexió ètica” i em van convidar a formar-ne part, amb la condició de que havíem de fer un curset de com a mínim 20 hores per poder-nos formar una mica. El curs oferia la formació ètica bàsica per a professionals dels serveis socials i pretenia capacitar mínimament en el debat ètic i resolució de conflictes ètics. Una molt bona professional ens va fer el curset, posteriorment vam constituir aquest “Espai de Reflexió Ètica” i des del febrer que ja hem començat a treballar mirant de deliberar sobre alguns cassos concrets. I seguirem fent-ho. Explico això perquè m’he adonat que, a l’hora de jutjar un cas qualsevol, la complexitat és sempre molt més gran del que sembla i tots es fan difícils de jutjar. Els jutges –que són els que en darrer terme han d’aplicar les lleis- tenen prou dificultats i els resultats dels seus judicis a vegades són molt estranys, incomprensibles i fan molta por. Jo penso que tindria terror a caure en mans de segons quin jutge… Nosaltres podem fer judicis morals i poca cosa més. I la majoria de les vegades els fem en base a informacions de diaris, no sempre ben intencionats i equilibrats. Dona bo trobar un periodista que veus que dóna dades i ha investigat a fons un assumpte. La majoria de les vegades no és així. Quan jo -ja fa molts anys- estudiava moral, ens deien que hi havia dos tipus de consciència: la laxa i l’escrupolosa. Cada persona té un tipus determinat de consciència i fins i tot hi ha algú que sembla que no en tingui… Els valors, principis i normes a partir dels quals jutgem els actes com a correctes o incorrectes no són iguals per a tothom i per això cal fer una reflexió ètica per posar-nos una mica d’acord, per això la societat fa lleis i, tot i això, no les interpretem mai de la mateixa manera i les lleis no són iguals a tot arreu. Quantes vegades diem que hi ha un munt de lleis injustes?…

I una darrera cosa: Jordi Pujol ha fet perdre la confiança a molta gent, certament, perquè a fi de comptes no li hem vist coherència i integritat en aquest tema dels diners d’Andorra i de Suïssa i la seva explicació ha quedat molt curta. En altres temes em sembla que no es pot negar que ha estat un home valent i amb molts valors positius. Alguns potser li discutiran fins i tot això. Jo no els hi discuteixo. M’agradaria que la justícia s’apliqués a tothom tal com s’aplicarà –cosa que trobo molt bé- a Pujol i a la seva família. No veig que acostumi a passar i no tinc massa esperances de que passi. Recordem que al Rei l’han convertit en intocable d’un dia per l’altre i han fet una llei a corre-cuita per preservar-lo de qualsevol conseqüència que se’n pugui derivar de tota la porqueria que porta al damunt acumulada d’anys i anys. I com ell, a molta més gent, que és públic i notori que no els passarà res perquè tenen ben cobertes les espatlles. Per desgràcia, en aquesta Espanya de pandereta i tant poc seriosa encara hi ha massa privilegis i està massa enquistada la corrupció sense que els poders de l’ Estat hi facin gran cosa. Més ben dit: actuen allà on els sembla i miren cap a un altre costat també quan els sembla. Només cal enumerar uns quants cassos d’aquests darrers anys: Gürtel, Bárcenas, Nóos, Pretoria, Palma Arena, Caso Emperador, Pokémon, Palau, Operación Poniente, Operación Campeón, Caso Cooperación a València, ITV, Operación Malaya, Cas Mercurio, ERE d’ Andalussia… Podríem seguir una bona estona. Alguns d’aquests cassos portem anys arrossegant-los. Alguns quedaran en res i a altres els tocarà el rebre. Algun entra a la presó, però en surt ben aviat…

En definitiva és d’això del que em queixo: “O tots moros, o tots cristians”, com vulgarment es diu. I no sembla que hagi de passar en aquest cas!

6 respostes

6 respostes a “Massa tou?”

 1. Joanen 30 jul. 2014 en 1:12 1

  Comparteixo plenament el desengany de molts. Voliem un heroi i un gran home i ens hem quedat amb un pecador que havia prestat serveis utils a la nostra nacio i ha quedat exposat en el pitjor moment. Em passo de jutjar a ningu. pero no es escaient parlar de corrupcio. En Pujol era un banquer i un home ric i aquesta gent, a diferencia de nosaltres, pobre gent de la classe mitjana, no els agrada pagar impostos i tenen recursos per evitar-ho. Qui s’havia inventat Suissa i Liechtenstein i les Illes Cayman, sino gent com en Pujol? I n’han enxampat gaires d’aquests? No es que en Pujol hauria tingut mala sort fent una cosa que molts del seu estament social fan amb impunitat? Des de quan l’evasio fiscal es igual que la corrupcio? Quanta gent del PP fan igual que en Pujol pero sense ser tan perseguits?

 2. Jaume Pubillen 30 jul. 2014 en 18:21 2

  Actualment, Joan, només “pesquen” els qui ells volen. Hi han molts peixos grossos que els deixen tranquils i, en canvi, haurien de ser els primers a ser pescats. Pesquen qui volen i quan volen… I això és de les coses més injustes. I ara toca perseguir peixos molt concrets…
  Una abraçada, Joan.

 3. Josep Vidalen 30 jul. 2014 en 22:47 3

  Estic d’acord Jaume, pesquen a qui volen, quan volen i en el moment que volen per fer mal al camí que estem seguint els catalans cap a una sobirania total. Gràcies pels teus articles Jaume.

 4. Jaume Pubillen 30 jul. 2014 en 23:05 4

  Gràcies, Josep, per llegir-los. Bon estiu!

 5. Amics del Llobregaten 31 jul. 2014 en 22:27 5

  Hola Jaume, després de dies de no llegir-te, m’adono que va ser el teu sant el dia 25. L’estiu té aquestes coses, anem a la deriva amunt i avall amb sortides i no ens recordem de felicitar a les persones, que com tu, ens ofereixen tot l’any els seus escrits que tan ens serveixen per a la reflexió del que estem vivint.
  En aquests ùltims, et donem tota la raó, no vulguem fer de jutges perquè encara falta molt a parlar, el que passa que hi ha alguns que aquest afer els ha anat com l’anell el dit. I no sé si tothom està tan net de culpa per donar tan prompte el seu veredicte. S’ha d’esperar que la justícia actui amb la veritat.
  Jaume, encara som a la vuitada. Per molts anys!!
  Rep la nostra més sincera felicitació.
  Mar, d’amics del Llobregat

 6. Jaume Pubillen 01 ag. 2014 en 19:04 6

  Gràcies, amics del Llobregat. Una abraçada a tots i que tingueu un bon estiu.

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*