07 jul. 2012

Altre cop la minifaldilla

Publicat en 23:28 sota Església,RELIGIÓ

Confirmacions al Palau d' Anglesola

Recull EL PERIODICO la notícia de que el Bisbe Novell l’últim cap de setmana de juny va haver de cridar l’atenció a tres noies que es van anar a confirmar amb minifaldilla per considerar que vestien inapropiadament. El Bisbe Novell ho explica –millor dit, “explicava” perquè ja ho han esborrat- en el seu Facebook i fins i tot hi va penjar aquesta foto (que ja no hi és en aquests moments) on es veu el bisbe amb un grup de joves i on apareixen diverses noies vestides amb faldilla, i algunes amb minifaldilla, per damunt del genoll.

Novell escriu: "al final de la celebració ho vaig dir públicament, per corregir-les i recordar a tots els fidels que a l’Església s’han d’evitar els vestits inadequats". I, finalment, remata: "moltes persones em van felicitar per aquestes paraules, perquè també els va semblar escandalós la manera de vestir d’aquelles noies".

Esclar que tot és opinable. Però a mi no em semblen gens inadequats ni escandalosos els vestits d’aquestes noies. Em sembla que simplement van vestits (nois i noies) com hi van la majoria de companys/es seus i no veig cap escàndol enlloc. Però, com deia, tot és opinable i l’opinió del Bisbe Novell és tan vàlida com la meva.

Però sí que vull dir que els que ja tenim una certa edat recordem prou bé les normes morals dels anys 50 i aquelles lluites d’alguns capellans per tal que les dones anessin al temple amb mantellina, mànigues llargues i gens d’escot. En aquell temps no existia la minifaldilla i, per tant, no s’hi podien fixar. La moral estipulava fins i tot els centímetres de braç i de turmell que es podia ensenyar. Amb el temps es va anar abandonant aquesta ridícula dèria i semblava que el sentit comú havia tornat i les coses s’havien posat al seu lloc. En aquells temps la moral es fixava molt en alguns aspectes i en passava per alt molts altres bastant més greus, com tots sabem.

Es veu que certes coses sempre tornen i la minifaldilla torna a situar-se en el centre de la polèmica, no només aquí, sino en altres llocs. Tots hem pogut llegir a la premsa que a la Universitat Autònoma de Sinaloa (estat mexicà que destaca pel narcotràfic) ha prohibit l’ús d’aquesta peça de vestit a les seves 56 escoles de batxillerat en considerar que "les faldilles summament curtes que vesteixen algunes estudiants es converteixen en una invitació a ser agredides o molestades". Aquesta tesi, com tothom deu recordar, és la mateixa que va esgrimir un jutge de Lleida l’any 1989 per exculpar un violador perquè la víctima acostumava a vestir aquesta peça de roba. El magistrat -que de ben segur patia problemes de minusvalia mental, per dir-ho suaument- va considerar que aquest costum indumentari fou una provocació que excusava del delicte a l’agressor.

Per tant, em sembla que l’Església faria bé en fixar-se més en altres aspectes que no pas insistir en aquest. I les millors normes morals que jo conec són les del sentit comú.

4 respostes

4 respostes a “Altre cop la minifaldilla”

 1. Joanoten 08 jul. 2012 en 1:31 1

  Potser caldria discutir l’assumpte amb els qui vam anar a un col.legi estrictament separat per a nois i noies d’ambdós sexes en temps del franquisme. Et recordaràs que per impuls de l’església tota l’educació preuniversitària estava separada per llei, cosa que he explicat a amics estrangers i ningú es volia creure. Aixô resultava en un grau de repressió i de quasi por de les noies (i de les dones pels qui no podien superar-ho a temps). Molts capellans i bisbes no podien veure les dónes com a sers normals i humans, com a companys, amics o col.legues, sinó com a criatures perilloses i difícils d’entendre, que només et volien arrossegar a cometre els pecats més infames i horrorosos amb les seves modes pecaminoses, faldilles provocadores, vestits i llengua indecent. El jove cristià havia de ser educat com el cavaller blanc de la humanitat, la barrera que havia de frenar la feblesa i maldat intrínsica femenina i guardar la puresa que ells volen. Fins i tot la homosexualitat i la pederàstia eren mals menors comparats amb la perversitat dels pecats comesos amb una dóna sense intenció procreativa. I no han canviat gens. Pobrets.

 2. Mercèen 08 jul. 2012 en 20:51 2

  Buff. He de dir que quan vaig a Roma, a l’estiu, m’avergonyeixen, no pas els turistes vestits “inadequadament” sinó els nois “martini” que a les portes de Sant Pere del Vaticà et miren descaradament pits, braços i cuixes i que no et deixen passar si no vas com ells creuen que has d’anar. Ja té “tela” que ho facin, perquè la veritat és que almenys servidora hi vaig tal i com vaig vestida habitualment i alguna vegada no m’han deixat entrar. I això que porto molts anys treballant en entitats d’Església. Estan obsessionats. Encara que quan em miren així, sempre penso com a contrapartida que encara dec conservar una quota de “sex-appeal”. I això m’anima. Totalment d’acord amb tu.

 3. Jaume Pubillen 10 jul. 2012 en 19:12 3

  Mercè i Joanot: Quan es llegeixen aquests tipus de notícies sembla que tornem 30 anys enrere… Com si no hi hagués coses més importants per comentar. Jo em pregunto si aquests nois i noies s’hi trobaran bé dins d’aquesta Església que representen alguns bisbes.

 4. Teresaen 04 ag. 2013 en 7:23 4

  Mercè, segons sant Pau (1 Timoteo 2:9) la dona ha de vestir de manera decorosa, amb pudor i modestia. D’altre banda,potser que també posem una mica de modestia en la nostra manera de pensar, perquè, fixa’t que quan a mi em miren, pensó (al contrari que tu) que dec tenir una taca a la roba, o quelcom així, ni se m’acut pensar que conservo “sex-appeal” del que no he volgut tenir mai.

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*