10 febr. 2012

Nova evangelització: què tindrà de nova?

Publicat en 21:04 sota Cristianisme,Església,RELIGIÓ,SOCIETAT

Des de fa una temporada es parla molt de la “nova evangelització”, un tema que, d’entrada, segurament pot semblar que no interessa a la majoria de ciutadans però sí que ens interessa de moltes maneres als que som creients.

I dic que potser pot no interessar a una gran majoria de persones perquè aquesta majoria no és creient i molts d’ells ja fa temps que “passen olímpicament” del que l’església diu. Però estic quasi segur que hi “passen” -o els és indiferent el que l’església diu- perquè el llenguatge que fa servir i les maneres de proclamar l’ Evangeli (Bona Nova) no els arriba o els rellisca, i no pas tant per l’ Evangeli en si mateix

Ara es torna a parlar de nova evangelització fent servir un terme que, ja d’entrada- és vell. Ens explica Pere Codina a la revista “EL PREGÖ” (Núm. 426 de 22 de gener del 2012) que el terme “nova evangelització” va sorgir l’any 1983 quan Joan Pau II, adreçant-se a la XIX assemblea ordinària del CELAM (Conferència Episcopal Llatinoamericana) reunida a Haití, afirmava que «la commemoració del mig mil·lenni d’evangelització només tindrà la seva significació plena si és un compromís vostre com a bisbes, juntament amb el vostre presbiteri i fidels; compromís no de re evangelització, però sí d’una evangelització nova. Nova en el seu ardor, en els seus mètodes i en la seva expressió».

Quan llegeixo certes notícies sobre aquest tema i intueixo una mica per on aniran els trets, ja em poso a tremolar perquè em dóna tota la sensació que, no només no s’anirà  per camins nous, sinó que es tornarà als mateixos conceptes rancis de sempre i no s’intentarà d’anar a les fonts. A les fonts de l’evangeli i al fons del problema. La manera com la majoria dels bisbes parlen des de la TV, des de la ràdio, des dels altars o des de les pastorals ja fa preveure que les seves paraules relliscaran altre cop perquè no connectaran gens ni mica amb les inquietuds i necessitats de les persones. Perquè quan ara parlen de “nova” exactament què volen dir? Que serà el mateix de sempre amb unes altres paraules? Que serà alguna cosa original? Que serà alguna cosa diferent? Que fins ara les coses no s’havien fet bé i a partir d’ara es faran d’una altra manera?

Tot un munt de preguntes que haurem de veure com es responen en la realitat per tal que el no creient, l’home del carrer que té més o menys fe, aquell que va a missa de tant en tant o aquell que potser no hi va mai, parin l’orella perquè senten una nova melodia. Les paraules i els conceptes que fa servir l’església des de fa temps estan tan gastats, les melodies són tan carrinclones, que ja ningú hi para l’orella.La majoria de sermons són tan avorrits que jo no s’escolten. El llenguatge de Jesús no tenia res a veure amb el llenguatge que fa servir -en general i amb algunes honroses excepcions-l’església actual.

No és que el món modern s’hagi allunyat de l’església, sinó que ha estat l’església qui s’ha allunyat del món modern. Les respostes que està donant no són les respostes que donaria Jesús en aquest moment, n’estic segur. L’essència del missatge cristià ja no es transmet com s’hauria de transmetre perquè, en primer lloc, encara hi ha molts bisbes i capellans que es pensen que són només ells els únics transmissors adequats i capaços. Els laics –i menys encara les laiques- poc hi compten. La jerarquia encara amaga massa l’autèntic Jesús de Natzaret darrere brillants vestimentes, estranys barrets i  bastons de comandament i foscos vestits negres que només serveixen per separar i formar gueto. Es pensen encara que són ells els únics mediadors entre Déu i els homes i els que tenen la veritat de la interpretació de les escriptures. Ni els teòlegs més preparats i més capaços poden opinar si surten una mica de la rodada marcada…

La nova evangelització serà capaç de tirar a terra el temple per tal de que es vegi l’autèntica Església? No ho crec, tal com pinten les coses i per les notícies que han arribar del Congrés que es va fer no fa massa a Manresa. I tant de bo que m’equivoqui!

2 respostes

2 respostes a “Nova evangelització: què tindrà de nova?”

  1. Ll. Roviraen 11 febr. 2012 en 11:25 1

    Tens raó, Jaume: Darrere la nova evangelització només hi ha un intent: oblidar el Vaticà II i tancar portes i finestres. Els moviments més conservadors de l’església se l’han feta seva i ens retornaràn a l’església de fa 70 o 80 anys enrere. Entretant, les esglésies es van buidant, per més que el Papa ompli places de joves durant uns dies com un folclore més a la que ens té acostumats aquest tipus dèsglésia. La societat li gira l’esquena, es riu dels seus plantejaments retrògrades i continua sense donar respostes vàlides als problemes.
    És el que hi ha i no cal donar-hi més tombs.

  2. Berivanen 11 març 2012 en 6:01 2

    escrigue9:Rigor,Molt agraeft pels enllae7os, no els havia lielgt. Del primer estrec:“El que sed va tenir Washington va ser capacitat de sacrifici i sentit patrif2tic. Mai es va postular per cap ce0rrec en la guerra per la independe8ncia. Sempre va esperar instruccions del congre9s continental. Sempre se’n va considerar un servidor. I sempre va informar pfablicament, transparentment sobre les seves decisions als revolucionaris del moment. I quan va arribar la victf2ria final va evitar en tot moment la temptacif3 de tire0 salvape0tries en que8 van caure els ledders llatinoamericans cinquanta anys me9s tard.”I tambe9“Ara be9, el problema e9s que si no es crea un lideratge amb l’autoritat moral apropiada, amb virtuts washingtonianes, aquesta massa del paeds ho deixare0 estar. I aixf2 sere0 la fi, per suefcidi indueft, de la nacif3 catalana.”Del segon:“La histf2ria encara no ha registrat cap proce9s d’independe8ncia en que8 les forces poledtiques i socials de la nacif3 en lluita no anessin a una. Aqued anem al reve9s. Com me9s consens social hi ha, me9s fragmentacif3 poledtica hi ha. En aquests moments, deu ser un gran plaer mirar el que passa a Catalunya des del centre de la Meseta. Des de me9s a prop el sentiment e9s de tristesa, sobretot en sentir a parlar de projecte, de programa, d’objectius comuns, d’unitat quan la vertadera raf3 de tantes picabaralles sf3n problemes de feelings i ff2bies personals. A mi no em convenceran que les diverge8ncies sf3n tan profundes com per no sacrificar-les en favor de la suma de forces i de la unitat d’accif3 en font de l’enemic comfa.”Quanta raf3!

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*