03 gen. 2012

Els reis del Palacio de Oriente

Publicat en 12:17 sota Monarquia

La llegenda dels Reis d’ Orient va néixer molt tard. Els anomenats Reis d’ Orient no sabem d’on eren, ni sabem quants i ni sabem qui eren. O sigui, que no en sabem gairebé res, però el cas és que la tradició ha fet fortuna i s’ha quedat per major glòria i alegria dels nens.Les coses que tenen una arrel poètica i que toca els sentiments sempre té èxit.

Però si no en sabem gaire res d’aquells reis, sí que en sabem –i molt- d’uns altres reis, els del Palau d’ Orient (conegut com a Palacio Real) de Madrid. Sabem que hi ha un rei, una reina, un hereu, dues princeses i un parell de gendres (un dels quals ha sortit molt barrut). Sabem que tot això no és només una llegenda que ha fet fortuna, sino que és una realitat ben comprovada que han fet “fortuna” de veritat (sobretot aquest gendre barrut que dèiem). Per fi, i després de molts anys d’opacitats de tota mena, hem sabut aproximadament què ens costa aquesta cosa passada de moda que en diem monarquia, o Casa Reial, o digueu-ne com vulgueu d’aquesta antigalla tant cara .

Per fi, ha sortit a la llum pública alguna cosa i hem sabut que tota aquesta broma ens costa més de 60 milions d’euros, sense comptar-hi les despeses de seguretat, cotxes oficials, xofers i guàrdia reial. Aquest és el cost anual aproximat que suposa la monarquia per als ciutadans de l’Estat espanyol. Un treball d’investigació del diari Público ha fet un càlcul aproximat de totes les despeses derivades de la Casa Reial, més enllà dels 8’43 milions d’euros que se’ls assigna directament.

A aquests 8’43 milions, caldria sumar-hi les despeses que el Govern espanyol paga per viatges oficials, salaris del personal de la Zarzuela i recepcions. Això pujaria a uns 25 milions d’euros, als quals caldria sumar-n’hi 34 més per al manteniment i conservació de palaus i jardins. Estaríem parlant, per tant, de 67 milions d’euros, sense comptar les despeses derivades de la seguretat, que van a càrrec dels ministeris d’Interior, Defensa i Hisenda.

Allò que ens explicaven de petits que els reis vivien en palaus i que vivien com a reis es veu que és veritat. Els d’aquí viuen habitualment al Palau de la Zarzuela però la residència oficial és el Palacio de Oriente, on s’hi fan actes d’Estat (recepció d’ambaixadors, sopars de gala amb centenars d’invitats, la pasqua militar i celebració de festes vàries). I també s’hi han de comptar algunes sortides esporàdiques a esquiar a Baquèira, fins de setmana de caceres, viatges oficials i no oficials, vacances al Palau de Marivent a Mallorca i altres distraccions que la majoria dels seus súbdits no es poden pagar.

Com diuen per aquells països d’Amèrica llatina -on no hi ha monarquies-: “El vivo vive del zonzo, y el zonzo de su trabajo”.  Es veu que aquí també!

No hi ha resposta

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*