26 nov. 2010

La negació: mecanisme de defensa

Publicat en 21:03 sota PSICOLOGIA

Avui m’he hagut de barallar (això sí: per telèfon, havent d’aixecar una mica la veu, però al cap i a la fi sense sang) amb una persona per motius de feina. És una persona que és capaç de treure de polleguera al més pintat. La prova és que ja ens hi hem barallat la majoria de companys de secció.

El tema de la discussió: negar una evidència confirmada, avalada i observada per un munt de gent un dia rere un altre. A mi és de les coses que em fan més ràbia i que, per altra banda, sé que és normal en certes persones. És un tema que ja ha estat prou estudiat per la Psicologia. Però continua fent-me ràbia, què hi voleu fer! Suposo que aquest apunt d’avui només vol ser, a fi de comptes, una necessitat d’esbravar-se i la necessitat de treure la ràbia de dins. per doneu… Però, ja que hi som, aprofitarem per parlar una mica del tema, que per altra banda, podem estendre a tots els ordres de la vida i dels comportaments humans.

La negació és un mecanisme de defensa que es fa quan hi ha un fet que és massa incòmode d’acceptar. Llavors, se’n fa rebuig en lloc d’acceptar-lo, insistint que no és veritat, tot i que la majoria de vegades l’evidència és aclaparadora.

La negació pot tenir diversos graus o diverses formes: Es pot arribar a negar la realitat del fet desagradable en tot el seu conjunt; admetre el fet però minimitzant la seva importància; admetre el fet i la seriositat però negant la responsabilitat; negar l’impacte del fet en si mateix o en altres persones per a treure’s sentit de culpabilitat; negar el coneixement dels fets i fer veure que no se’n sabia res; negar que el fet faci ja molt temps que succeeix o es repeteix i per últim, trobaríem el que se’n diu la negació de la negació, que és potser el més interessant i en el qual m’hi vull aturar una mica.

Negació de la negació: Això pot ser un concepte difícil per tal de que molts l’identifiquem en nosaltres mateixos.Però és una barrera important per poder canviar comportaments que fan mal. La negació de la negació implica els pensaments, les accions i els comportaments que reafirmen la confiança que res necessita ser canviat en el comportament personal. Aquesta forma de negació es barreja una mica amb totes les altres formes de negació, però implica més autoengany i, per tant, més dificultat de canvi.

I, per acabar i aprofitant que demà és jornada de reflexió aquí a Catalunya, aprofitar l’apunt d’avui per dir que els catalans no ens hauríem d’auto-enganyar més temps. Els fets són els que són, les evidències són tantes en tots els ordres de la vida, que a mi em sembla que la única forma de resposta als comicis que tindrem diumenge és votar per algun dels partits que ens impulsen cap a la independència de Catalunya, encara que aquesta no esperem que sigui imminent ni potser tinguem encara massa clars els passos a seguir. Però, com deia abans, ja prou d’enganys, de pors, d’amenaces i, a fi de comptes, d’auto-enganys. Si volem ser un poble digne i que pugui viure amb dignitat, anem a votar el diumenge per gent que impulsi i defensi els drets de Catalunya. I, el que és més important: després exigim a aquests polítics que acompleixin les seves promeses, que normalment són moltes en tots aquests dies de campanya. Sort!

2 respostes

2 respostes a “La negació: mecanisme de defensa”

 1. Pedro Pabloen 28 nov. 2010 en 2:17 1

  Hola Jaume, me alegro de que te funcione el traductor. En cuanto al tema final del post yo pienso que Cataluña siempre es y será un pueblo digno. Desde mi punto de vista hace falta que todas las regiones de España tengan las mismas competencias y financiación para que exista la igualdad real, la cuestión es cuáles. Esa sería la única manera de que los ciudadanos de una región concreta no se sientan ninguneados por el Estado en un tira y afloja constante. Según las encuestas el independentismo está de capa caída aunque por otra parte CIU parece haberlo adoptado. ¿Crees que es una estrategia? Buen blog!

 2. Jaume Pubillen 28 nov. 2010 en 15:32 2

  Hola Pedro Pablo: Ya me funciona el traductor:muchas gracias.
  Por otro lado creo que no es verdad que el independentismo esté de capa caída. Esta noche veremos los resultados. Y si los sumáramos todos verás que no es verdad. lo malo es que vamos desunidos.
  Y Catalunya, no lo olvides, no es una región como otra cualquiera: creemos que somos algo distinto y lo sentimos…. Quien no lo sabe -o no lo quiere saber-es el Estado…
  Un abrazo

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*