11 nov. 2010

Qui és el civilitzat?

Publicat en 21:06 sota Valors

A vegades em pregunto qui és el civilitzat i què és en realitat la civilització. O dit d’una altra manera: Els que ens considerem civilitzats ho som en realitat?. Sabem viure? Quin tipus de vida ens muntem? Quina mena de vida és la nostra? Les presses, les preocupacions, l’estrès, la feina, els deutes, les vacances, els fills….no ens deixen viure. Vivim a mitges. Vivim sempre pre-ocupats, que vol dir que ens ocupem abans d’hora de les coses i quan ens toca viure els moments importants de la vida no els sabem gaudir, no els sabem viure. Les preocupacions ocupen la nostra ment, el nostre viure i el nostre cor, sempre ocupat i preocupat.

Explica Michael Caine que durant el rodatge d’una pel·lícula a Kenya va haver d’assistir amb la seva dona Shakira a una festa nocturna. Els va conduir un xofer Kikuyu, a qui li van demanar que els esperés fins acabar. Era ja molt tard quan van sortir de la festa i es van atansar al cotxe. El xofer estava adormit a dins del cotxe.Caine el va cridar i el va sacsejar per despertar-lo, però sense èxit. Va tornar a sacsejar-lo amb més força fins que va notar amb horror que estava mort. No tenia pols.

En aquell moment van pensar ell i la seva dona en misterioses malalties tropicals sobtades i potser contagioses o en algun malefici eficaç a distància, i tremolaven de por pensant en perills ocults que els podien amenaçar a la nit. Van aconseguir trucar a aquelles hores de la nit a un metge que era anglès. El metge va anar-hi de seguida.  En arribar va examinar el xofer i va exclamar indignat:"Per a què m’heu trucat? No és mort! ". " Com que no? Si no té pols! "." Si para vostè de fer soroll i posa amb cura la seva mà al pit notarà que respira. És un pols molt feble, perquè està profundament adormit, gairebé hivernant, i així és com hauríem de dormir vostè i jo si no tinguéssim nervis i preocupacions com tenim. Aquesta és la salut dels nadius: profundament adormits quan dormen, i alertes i desperts quan estan desperts. Descansen millor que nosaltres en el somni, i capten millor que nosaltres en la vigília. Ah, i una cosa: si volen vostès anar-se’n a casa aquesta nit, ja poden buscar un altre xofer. Aquest no es despertarà fins que l’hi digui el seu cos. Bona nit ". I va marxar el doctor anglès, que coneixia perfectament la naturalesa dels africans i les debilitats dels europeus.

Michael Caine afegeix que es va quedar una estona mirant amb enveja al seu xofer adormit i pensant, qui és aquí el civilitzat?

No hi ha resposta

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*