01 nov. 2009

Tots Sants o Halloween?

Publicat en 12:06 sota Catalunya,Costums,CULTURA,Escola

La poca cultura que la nostra societat té sobre les pròpies coses cada dia s’empobrirà més si fem la substitució sistemàtica de les pròpies tradicions per les de forasteres. A tots ens fa falta una bona dosi de cultura tradicional, sobretot perquè durant molts anys les escoles franquistes havien imposat una certa cultura en detriment d’altres. Poc havíem pogut escoltar a les escoles les explicacions que un nen petit ha d’aprendre de les diverses tradicions del poble català!.  Estaven prou ben prohibides! I ai d’aquell mestre que se saltés la norma! El poc que sabem ho vam haver d’aprendre a casa, en un ambient familiar on encara era molt important la cultura oral, gràcies a que no hi havia televisió.

Ara tot ha canviat. Ara s’ha posat de moda la festa aquesta, tan estranya per a nosaltres, del Halloween, en contrast amb la nostra tradició de Tots Sants i Dia dels Difunts. El mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d’origen celta, que tan ràpidament s’han estès per tot el món i, en especial, pels països hispanoparlants. (http://ca.wikipedia.org/wiki/Halloween)

Substituir una tradició pròpia per una d’estranya no té cap sentit i encara el té menys si això serveix per empobrir. Ja som prou pobres perquè ens hagin d’arrabassar el poc que ens queda.

Aviat ja no farem vacances de Nadal i Setmana Santa. Ara seran vacances d’hivern i de primavera. No farem cagar el tió, però començarem a creure en bruixes i posarem llum dins d’una carbassa, ens disfressarem i anirem passejant amunt i avall pels nostres carrers sense saber què fem, ni què vol dir el que fem.

I, entretant, els nostres infants perdran la llengua per no poder veure pel·lícules en català, ja que les sales de cinema les passes en castellà majoritàriament. I, empobrits del tot, anirem a menjar les engrunes que cauran de la taula de la cultura ianqui, que ens la servirà amb safates de plata i ens la portarà a casa per dos rals!

 

Etiquetes de Technorati: ,,,,

2 respostes

2 respostes a “Tots Sants o Halloween?”

 1. Heteryen 01 nov. 2009 en 14:10 1

  Muy lindo articulo Jaume, todo se esta perdiendo y es muy triste para el mundo en gral.
  A los niños se les cuentan cosas que no entienden(tengo sobrinos de 7 y 11 años).
  Por suerte tienen mucha confianza con los padres, a quienes acuden a pedir explicaciones sobre lo que no entienden.
  Pero ya no nos queda nada autoctono.
  Y ahi lo mas grave, el conflicto entre lo que se les enseña y lo que dicen los mayores, nosotros que vivimos otras epocas.

 2. Jaume Pubillen 01 nov. 2009 en 21:09 2

  Hetery: En uruguay pasa exactamente igual. La última vez que fui, fue en estas fechas y todo el mundo andaba disfrazado de bruja. Una auténtica vergüenza!
  Pero igual este es el fin que nos espera a todos….

URI del Retroenllaç | Comentaris RSS

Deixi una contestació

*