01 maig 2009

Les vaques sagrades de l’Índia

Publicat en 19:02 sota RELIGIÓ

No us heu preguntat mai per què a l’Índia, un país on hi ha molta fam, la gent, enlloc de menjar-se les vaques com aquí, n’ha fet un animal sagrat i de culte?

Resum d’una tesi doctoral d’una persona que s’anomena YALIEL i que vaig trobar molt interessant. http://xat.cat/?L=blogs.blog&article=3435

"La vaca no sempre ha estat un animal protegit a l’Índia. Els primers textos de l’ hinduisme ni protegien ni menyspreaven la vaca, que era de consum habitual.
Això va canviar amb l’augment de la població, fet que va portar a substituir el sistema de pasturatge (ramaderia) pel de l’agricultura. L’explicació d’aquest canvi és que si els animals es mengen els cereals i després els humans ens mengem els animals, es perden en el procés moltes calories i proteïnes (que són les que els animals fan servir per viure); en canvi si els humans ens alimentem directament de cereals s’aprofita molt més el valor calòric d’aquest aliment.
Tot i així, la cria de bestiar no es pot suprimir totalment, perquè els pagesos en necessiten com a eina de treball (per arrossegar les arades, per exemple).
El budisme fou la primera religió contrària al sacrifici d’animals.
L’aparició del budisme, doncs, està molt relacionada amb el sofriment dels pagesos i la necessitat d’utilitzar les terres per conrear, en lloc de per alimentar el bestiar. Buda va prohibir el sacrifici d’animals, va condemnar la supressió de qualsevol tipus de vida, va substituir els rituals (que sovint anaven acompanyats de sacrificis d’animals) per la meditació, i va fer de la pobresa i les bones obres els mitjans de salvació.
Les vaques no competeixen amb els humans pels aliments, ja que mai no pasturen les terres de conreu (s’alimenten de deixalles); fan servir els fems de les vaques com a adob i fertilitzant pels conreus, com a combustible per les cuines, i també com a material de construcció (barrejat amb aigua).
Molts pagesos no poden comprar un tractor; a més de la benzina, haurien d’afrontar el cost de les reparacions i de les peces de recanvi. D’altra banda, la manca de fems els obligaria a comprar adobs químics. Els tractors són més eficients que els animals de tir en explotacions de grans dimensions, però a l’Índia hi predominen les petites propietats.
Per tenir animals de tir (bous) cal una vaca, per tant, el pagès que té una vaca posseeix una “factoria” per produir bous.
Algunes possibles conseqüències de la supressió del tabú de la vaca a l’Índia podrien ser les següents:
– Els preus es dispararien fins a assolir els nivells internacionals.
– S’haurien de dedicar molts cereals a engreixar el bestiar, per tant, molts camps de conreu haurien d’esdevenir pastures.
– S’enriquirien només una minoria de comerciants i pagesos, però la majoria de la població pagesa s’arruïnaria.
La majoria de les vaques més estèrils i menys productives són propietat dels pagesos més pobres; però, atès el caràcter sagrat de la vaca, si se’n van a pasturar al camp d’un ric terratinent no la poden foragitar. Així mateix,si la vaca es posa malalta, l’estat se’n fa càrrec gratuïtament.
A més, les vaques també incrementen la renda de les famílies pobres donant-los la seva llet.Així doncs, en definitiva, tenir una vaca és una garantia per a les famílies pobres.
La vaca dóna llet, és la mare del bou (l’animal de tracció més eficaç i barat per al tipus de sòl i clima de l’Índia), i consumeix deixalles. Per tant, deixant-la viva genera molta més vida que matant-la."

Etiquetes de Technorati:

3 respostes

3 respostes a “Les vaques sagrades de l’Índia”

  1. Isidreen 06 maig 2009 en 11:51 1

    No estic massa d’acord amb la tesi sobre la vaca a l’Índia
    Jo he estat a l’ Índia i sobretot a les capitals les vaques no afavoreixen a ningú i menys als pobres. Embruten , fan nosa etc això sí, se les respecta i se les venera.
    Consultat un bon amic hindú sobre el tema m’ha dit:
    La dona que no té llet i ha d’alletar el seu fill ho fa amb llet de vaca i la creença en la reencarnació fa que la vaca (la mare) se la respecti i veneri. A ningú se li ocorreria menjar-se la seva mare.
    Tampoc ho veig clar ja que la majoria de la llet que es consumeix no la treuen pas de les vaques sinó del búfal.
    Els pagesos que tenen vaca i se’ls fa vella no la porten a l’escorxador sinó a la capital per tal de que els últims dies de la seva vida la visqui tranquil·la ……..?
    Son maneres de veura la vida en un altre país
    Isidre

  2. Jaume Pubillen 06 maig 2009 en 19:19 2

    Hola Isidre: La veritat és que jo no en sé gens del tema. Vaig trobar la tesi doctoral aquesta i em va semblar interessant, però no he contrastat gens tot el que diu.
    Per tant, posarem entre parèntesi tot el que diu i em refiaré de tu, que ja fa anys que ens coneixem i ja sé que no m’enredaràs…
    No sabia que seguies el bloc. Ha estat una sorpresa.Gràcies.

  3. Maria Navarroen 23 gen. 2011 en 11:13 3

    Aixo esta bé pero no només per aixo els hindus adoren ales vaques : http://www.sepiensa.org.mx/contenidos/s_vacas/vacas2.htm

    .El Hinduismo promueve la adoración de los animales. La vaca es concebida como la madre de la humanidad por el nutriente que suministra: la leche. Una madre amamanta a su hijos sin esperar nada en compensación. De igual forma la vaca nos brinda su leche. Por este motivo la religión Hindú compara la muerte de una vaca con la de su propia madre. Sin embargo, más allá de ésta explicación histórica, la mayoría de las religiones promueven al amor a los seres vivos.

URI del Retroenllaç | Comentaris RSS

Deixi una contestació

*