27 des. 2016

ANY NOU, ANY MILLOR?

Publicat en 18:15 sota Independència

L’any passat acabava l’any amb un apunt titulat 2015: Un any fastigós. Aquest any el podria acabar amb un títol semblant perquè, certament, no podem dir que les perspectives siguin gaire millors en cap àmbit. Ni des d’una perspectiva mundial ni catalana, la cosa està per tirar coets i per fer gaire xerinola. En molts aspectes més aviat s’ha retrocedit de forma evident i amb Trump als EEUU la cosa encara pinta més malament…
Però no m’agrada ser negatiu del tot i sempre penso en aquella famosa frase que diu que quan una porta es tanca, se n’obre una altra. O aquella altra que diu que Déu escanya però no ofega. Fins i tot en les situacions més negatives hem de trobar un bri d’esperança. Si no, malament rai! El més fumut és quan entre la porta que es tanca i la que s’obra hi ha un passadís fosc, interminable, d’aquells que no s’acaben mai. És difícil caminar quan no es veu la llum al final del túnel i quan s’esperen el brots nous i no acaben de sortir mai ni mai més. És lògic preguntar-se si hi ha alguna llum que ens espera a la sortida del túnel o si la llavor que esperem que germini és viva o ja s’ha mort i, per tant ja podem anar esperant asseguts… En algunes ocasions és ben normal que l’esperança defalleixi i els interrogants es facin persistents i creixin en cada moment que passa. I és normal quan alguns entabanadors ens prometen coses que sabem del cert que no acabaran d’arribar mai. Ens han enredat tantes vegades que ja ens hem tornat com aquells gats escaldats que s’allunyen ben de pressa de l’aigua calenta.
Però, per altra banda, també tots tenim l’experiència d’allò de que no hi ha mal que duri cent anys i això és el que al cap i a la fi ens dóna esperança i el que fa que la flameta que tots portem dins nostre no s’acabi d’apagar i ens ajudi a que nosaltres mateixos ens creem les pròpies oportunitats que ni existeixen. Els processos acostumen a ser llargs, incerts i fastigosos en tots els àmbits i s’han d’anar inventant constantment amb molta imaginació. Són aquests passadissos llargs que no sabem on ens portaran, tot i que hem d’estar ben segurs que la sortida hi és i la porta ja és oberta i que el que ens cal fer és caminar, lluitar, fer el camí necessari i posar els mitjans per arribar-hi. Potser ens caldrà canviar els mètodes, potser ens caldrà variar el rumb; potser haurem de fer de la necessitat virtut; potser totes aquestes dificultats que anem trobant ens faran créixer, transformar-nos i ser prou forts per quan arribi el moment decisiu. La qüestió és no caure en el fatídic desànim total.
Sempre m’ha fet pensar aquella expressió castellana que diu ‘de perdidos al río’, que no vol dir res més que perduts per perduts, la manta al coll i endavant les atxes. Un cop començada una cosa arriscada hem de mirar de dur-la a terme com sigui i acceptant totes les conseqüències. Perdut per perdut, m’agafo allà on puc. No hi ha res a perdre i molt a guanyar i, ja que hi som a un pas, ja no ve d’aquí. Catalans, aquest nou any ha de ser històric. Ara sí!

BON ANY NOU I QUE TANT DE BO SIGUI NOU DE VERITAT!

4 respostes

4 respostes a “ANY NOU, ANY MILLOR?”

 1. Josep Rof Rofen 29 des. 2016 en 17:44 1

  Hola Jaume i Cristina aprofito per saludar-vos, mentre anava llegint, m’ha vingut a la memòria, de jovenet amb colla pujant a Montserrat, seguin la via de cremallera (no funcionava) en arribar el túnel, fosc, sense cap llum on regir-te, era interminable, passes petites, ens varen dur a la primera claror…Aquesta és la claror que no se veure, malgrat tot el procés estem amb un forat negra, NEGRA i crec que mai veurem la claror.
  El món cada dia es més injust, per VIURE!, els horrors ens envaeixen dia a dia.
  Malgrat tot cal desitjar-nos un Bon 2017! I com no ser una miqueteta més FELIÇOS!
  Abraçades
  Josep

 2. Jaume Pubillen 30 des. 2016 en 19:23 2

  Gràcies, Josep. També a tu et desitgem un bon any. Que l’ ELA t’acompanyi benignament, que puguis ser una miqueta més feliç -tal com desitges- i que, com tu, en puguem ser una mica més tots plegats. Bon any!

 3. Marthaen 02 gen. 2017 en 21:27 3

  Que 2017 sea un bendecido año para toda la familia! Reciban un fuerte abrazo.

 4. Jaume Pubillen 02 gen. 2017 en 22:12 4

  Gracias, Martha. También para todos ustedesnuestro deseo de todo lo mejor. Abrazos a toda la familia.

URI del Retroenllaç | Comentaris RSS

Deixi una contestació

*