18 març 2016

Mossèn Ballarín: retorn a casa

Publicat en 12:00 sota Església,Josep Maria Ballarín,LITERATURA

Avui se’ns ha mort Mossèn Ballarín. Ha anat a buscar la pau i els silencis d’aquella casa de Matadepera on hi va passar a la seva joventut 6 llargs anys de malaltia.

Mossèn, sempre dèieu que no sabíeu pas com seria el judici  i que esperàveu que Déu jutgés més la lleugeresa del cor que l’embalum de les bones obres. I que esperàveu no haver de saber què era l’infern.

Mossèn, també dèieu que esperàveu que la glòria tingués molt d’aquell silenci familiar, quiet, meravellat i acompanyat de la vostra cambra de malalt de Matadepera.

Mossèn, dèieu que el cel té regust d’home perquè l’ha fet el fill de l’ Home. Més que no pas una capgirada de tot allò que som, el cel és l’assolida de tot allò que voldríem ser. És el retrobament del silenci que tots enyorem perquè, en el fons som fets de silencis vius, cercant a les palpentes una vida que se’ns aturi de plena. El cel és l’aturada gràvida i eterna en Déu, amb santa Maria i els nostres. El cel és a casa.

Mossèn, dèieu que la casa de Matadepera no era tan sols un passat i un present, sinó que era un demà en l’esperança. L’entrada als cels ha de ser, dèieu, un retorn a aquesta cambra, a la casa de la santa pobresa escrostonada, xica i acollidora, feta silencis de malalt.

Mossèn, dèieu també que, arribat malalt de la terra, esperàveu que Déu us rebés a la llinda, us dugués a una cambra com aquella de Matadepera  i us digués: -Au, bordegàs, reposa i dorm despert.

…I que us deixés passar estones a la porta de casa per a veure-hi la cara de sorpresa dels amics ateus que no s’ho esperaven, la mirada reposada d’una vella amb rosaris que ja s’ho espera així.

…I que esperàveu que el Senyor amb mans de fuster us aconduís al pedrís del cap del carrer per a veure, en el balç de la terra, com tot retorna cap a Ell.

Mossèn, segur que tot això avui mateix ha sigut tal com us ho heu imaginat. Descanseu en pau.

2 respostes

2 respostes a “Mossèn Ballarín: retorn a casa”

  1. Amics del Llob.en 23 març 2016 en 1:01 1

    Jaume, quin escrit tan bonic li has dedicat a Mn. Ballarín; és tan profund que emociona. Aquest “dèieu” que anomenes, no cansa, perquè ell era així d’obert, irònic i bon pensador. A vegades semblava ignorar de com seria l’arribada o rebuda al cel, però al mateix temps que ho pensava, ja hi posava d’immediat la resposta que intuïa de la generositat de Déu.
    Gràcies, Jaume, es mereixia aquest escrit. També les paraules d’agraïment i reconeixement que diuen haver estat presents en el dia del seu enterrament. I l’han recordat molt bé els mitjans de comunicació. S’ho havia guanyat, una bona persona per recordar.

    Mar dels Amics del Llobregat

  2. Jaume Pubillen 23 març 2016 en 11:51 2

    Gràcies, amics del Llobregat. Jo l’admirava molt i me l’estimava molt Mossèn Ballarín, quan el vaig conèixer i tractar als temps de Seminari. El seu primer llibre FRANCESCO em va fascinar i és un dels meus llibres de capçalera. Una abraçada a tots.

URI del Retroenllaç | Comentaris RSS

Deixi una contestació

*