11 oct. 2013

12 d’Octubre de 1.492 : “El Descubrimiento”

Publicat en 21:59 sota Amèrica Llatina,España,Nacionalisme

El 12 d’ Octubre és una data que no m’agrada. I encara m’agrada menys que fos declarada Fiesta Nacional de España per  la Ley 18/1987, del 7 d’octubre de 1987, que té   un article únic que diu:

Se declara Fiesta Nacional de España, a todos los efectos, el día 12 de octubre.

I segueix a aquest article una exposició de motius que val més que ens la prenguem en broma com, de fet, jo em prenc tota la festa en el seu conjunt. Cadascú que cregui el que vulgui i li respectaré que la celebri com vulgui, si ho fa de forma pacífica i respectuosa. Però deixeu-me la prendre també a mi com cregui més oportú i, si us plau, respecteu-m’ho també. Aquesta exposició de motius de la que us parlava diu així:

La fecha elegida, el 12 de octubre, simboliza la efemérides histórica en la que España, a punto de concluir un proceso de construcción del Estado a partir de nuestra pluralidad cultural y política, y la integración de los reinos de España en una misma monarquía, inicia un período de proyección lingüística y cultural más allá de los límites europeos.

Qui també se la pren amb ironia (i ja sabem que la ironia és de les coses més serioses que existeixen) és Eduardo Galeano que, en el seu darrer llibre “Los hijos de los días” redacta un text per a cada dia de l’any. Quan arriba al 12 d’ octubre diu això:

En 1492, los nativos descubrieron que eran indios,

descubrieron que vivían en América,
descubrieron que estaban desnudos,
descubrieron que existía el pecado,
descubrieron que debían obediencia a un rey y a una reina de otro mundo y a un dios de otro cielo,
y que ese dios había inventado la culpa y el vestido
y había mandado que fuera quemado vivo quien adorara al sol y a la luna y a la tierra y a la lluvia que la moja.

Eduardo Galeano. Los hijos de los días. Edit. Siglo XXI

I, com que a vegades val més riure que no pas plorar, he fet una selecció de còmics que fan referència a aquest dia tan important per alguns espanyols, per tal de que siguem capaços de posar humor a una cosa que en en realitat en té ben poc…

 

12 octubre ok84307a295f866a766ef2d3d887756bbd_S

colon descubre a los indios

descubrir_americaminoriaMartes12_octubre

2 respostes

2 respostes a “12 d’Octubre de 1.492 : “El Descubrimiento””

  1. Ponsen 14 oct. 2013 en 14:06 1

    L’últim es molt bo xD

  2. Joanoten 16 oct. 2013 en 18:35 2

    Avui en dia, el 12 d’octubre està molt mal vist als EUA. La desfilada del Columbus Day a NY es tolera perquè és vista com una celebració de la immigració italiana, que tant va fer per la ciutat. I a molt llocs, com ara a a Plaça del Zócalo a Mèxic DF de tant significat per als Azteques, hi ha festes i desfilades indígenes i si troben per casualitat aquell dia un espanyol, el podrien agredir. Molts sudamericans s’estan tornant, dissortadament, una mica xenòfobs. A una discussió literària, vaig sentir a un escriptor mexicà dir que és absurd i irracional sentir-se germans o solidaris d’altres països només perquè parlen la mateixa llengua, menystenint l’altra llengua pròpia que tenen. I va afegir aquest escriptor que la “hispanidad” només existeix a Madrid i Barcelona (sic)

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*