04 abr. 2012

Ave Caesar, morituri te salutant

Publicat en 11:43 sota Pintura,POLÍTICA,Ulpiano Checa

NAUMAQUIA (Museo Municipal Ulpiano Checa de Colmenar de Oreja)

«Ave, Caesar, morituri te salutant» (trad. lit. «Salut, Cèsar, els que moriran et saluden") és una frase llatina esmentada en “Les vides dels dotze cèsars” de Suetoni, la qual és tradicionalment atribuïda als gladiadors que lluitaven als circ romà. Històricament s’ha vist que no és exactament així, sinó que aquesta frase es va utilitzar en un espectacle esdevingut en el 52 d. C. al llac Fucino per captius de naumàquies i per criminals destinats a morir en combat en simulacions de batalles navals davant la presència de l’emperador Claudi. Segons Suetoni, Claudio va contestar: «Aut non» («O no»).

Fa un parell d’anys que vaig tenir l’oportunitat de poder veure aquest quadre d’ Ulpiano Checa al museu que té a Colmenar de Oreja, el poble on va néixer, vora  Madrid. Uns amics que són d’allà van tenir de deferència d’acompanyar-m’hi i regalar-me un llibre preciós sobre la vida i l’obra d’aquest autor tant interessant i massa desconegut pel gran públic. Allà hi vaig poder contemplar aquesta impressionant pintura a l’oli (125×200)   anomenada “NAUMAQUIA, COMBATE NAVAL ENTRE ROMANOS”,que representa una d’aquestes batalles i que pertany a l’època que Checa va pintar escenes del món romà inspiradores a Hollywood per algunes escenes de les pel·lícules Ben-Hur i Quo Vadis. Fou allà al museu que em vaig assabentar del vertader origen d’aquesta frase.

I després d’aquests apunts culturals -sense cap ànim de fer-me el fatxenda- anirem al pinyol de la qüestió de la que volia parlar avui, que no és altra que parlar dels pressupostos presentats ahir per l’inefable ministre Montoro. Aquest senyor va presentar uns “pressupostos de guerra” (jo els anomenaria de guerra bruta contra Catalunya) que ens acaben de condemnar a la més absoluta misèria, perquè no ens donaran res de nou, ni ens pagaran el que ens deuen. Uns pressupostos que ens faran triar entre morir-nos de gana i d’inanició o marxar d’una vegada i ben decidits cap a la independència. Perquè ja no ens quedarà altre remei després d’aquesta nova escopinada a la cara, una befa més a la llista i l’abandó absolut a la nostra sort. Que el Govern de Catalunya en prengui bona nota, no es deixi entabanar una vegada més i que es decideixi a fer alguna cosa. A veure si entre tots tenim la dignitat de plantar cara a tanta barra!

Després de veure tot aquest panorama ara sí que tots els catalans ja podrem cridar ben alt i fort: “Ave, Caesar, morituri te salutant”. I -veient el que veiem- o ens en sortim sols, o no ens en sortirem amb aquesta gent.

4 respostes

4 respostes a “Ave Caesar, morituri te salutant”

 1. Joanoten 05 abr. 2012 en 0:27 1

  No hi cap dubte que la situació caòtica de l’estat, la intervenció estrangera, el trencament de la pau social i el descobriment ben clar dels abusos financers específics i repetits dels espanyols per ensorrar-nos, obren les portes a un gran daltavall amb declaració d’independència de Catalunya i algun altre ue s’hi vulgui afegir. Però caldria més mobilització i activisme dels que es veuen. Ara o mai!

 2. Jaume Pubillen 05 abr. 2012 en 12:15 2

  Joanot: Em temo que -un cop més- no ho sabrem aprofitar. Quina llàstima que ens faltin líders de veritat. Tenim un govern poruc i que no forçarà la situació. Que deixin de pagar a tothom i que diguin que no pagaran res més ni a ningú si abans no cobren de Madrid el que ens deuen… A veure què passa!
  Una abraçada, Joanot.

 3. Xavi Soleren 05 abr. 2012 en 13:31 3

  Ja ho va dir Confuci: “Com més gran és el caos, més a prop és la solució”. Efectivament tenim al davant nostre una oportunitat històrica amb el desgavell actual de l’Estat espanyol per desempallega’ns-en però també sóc pessimista com el Jaume i és que ja ho va dir en Lluís Companys: “Els catalans només estem units a la presó”. Això i que de vegades confonem el seny amb la por, hi ha molts catalans a qui els fa por la reacció de l’Estat espanyol vers una hipotètica independència de Catalunya. Tan de bo vagi errat, però em temo que no anirem pas gaire lluny, de fet ja estem reculant. Salut a tothom!!

 4. Jaume Pubillen 06 abr. 2012 en 13:13 4

  Potser sí que tocant fons serà la manera de sortir-nos-en…. Una abraçada, Xavi

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*