21 febr. 2012

Racisme

Publicat en 0:18 sota SOCIETAT

Segueixo amb el tema del racisme. No em voldria fer pesat, però és que considero que el tema és important perquè sempre estem molt a punt de ser racistes, a vegades sense ni adonar-nos-en.

Hi ha moltes formes de racisme, perquè no es tracta només de valorar el color de la pell sinó que es tracta de menystenir grups ètnics perquè no són o no els considerem com nosaltres (i quan diem “nosaltres” generalment ens situem en un estat superior i, per tant, els altres en un estat inferior).

Brasil és el país amb més població negra del món després de Nigèria. En la darrera desfilada de moda que presentava la moda d’hivern s’hi van poder veure poquíssimes models de color negre. Una model manifestava: "Només ens avisen quan el tema de la desfilada està vinculat a la cultura negra" (Luana Génot, de 23 anys, una de les vuit models negres, d’un total de més de 200, de l’agència “40 Models”, la principal de Rio).

Per primera vegada, el juny de 2009 la Setmana de la Moda de Sao Paulo -la més important d’Amèrica Llatina- es va veure forçada a imposar una quota d’almenys 10% de models negres, després d’una decisió de la fiscalia per la pressió de els moviments negres. Però en l’edició posterior, de 2010, amb prou feines vuit de les 344 models que van desfilar eren afrodescendents.

No és una autèntica discriminació això, si un 51% de la població del Brasil és negra o mestissa? Al final, s’ha hagut d’habilitar un sistema de quotes per tal de que aquestes coses no passin, tal com van haver de fer en l’àmbit educatiu, que va haver d’adoptar quotes fa anys per facilitar l’accés de negres a la universitat.

Luana Génot, que a més de ser model estudia publicitat a la Universitat Catòlica de Rio (PUC), va descriure les seves dificultats en arribar a les passarel·les: "Em diuen sovint: ‘¿Què fem amb el teu cabell?’ Sóc la darrera a qui posen el maquillatge perquè diuen que el pinzell queda amb tons massa foscos ". "Ens diuen també que la col·lecció d’hivern és per als blancs a Europa, o fins i tot que els negres tenen massa malucs i natges. M’impressiona veure que al Brasil, on la meitat de la població descendeix d’esclaus negres, hi ha tan poc espai per a nosaltres ", va afegir.

És bo el sistema de quotes per combatre el racisme?  A mi em sembla que no hi hauria d’haver quotes en cap sector. Personalment no estic d’acord tampoc amb el sistema de quotes que han establert alguns partits polítics amb les dones. Ho trobo ridícul i no ajuda gens. Tot al contrari: afavoreix l’entrada de gent molt menys preparada i que són allà “perquè toca” i no pas perquè s’ho mereixin.

Actualment trobem gent (homes i dones) preparada en tots els sectors de la societat. Que arribin els millors al lloc on els correspongui, siguin blancs, negres, gitanos, rics o pobres. Tots hauríem de ser iguals perquè sota la pell tots tenim la sang vermella. O no?

4 respostes

4 respostes a “Racisme”

 1. Maria Cadaveira Muiñoen 21 febr. 2012 en 1:20 1

  Estoy leyendo lo del racismo, la palabra ¿ Racismo? la siento muy,digo yo triste, aunque no sea por el color, ¿ existe? yo pienso que ya se ha ido mejorando bastante, yo ya no soy joven y noto la diferencia,

 2. Jaume Pubillen 22 febr. 2012 en 20:52 2

  Hola María: No sé si mejoramos o no… Lo que sí sé es que todavía queda mucho racismo más o menos disimulado. No sabes lo que se escucha contra los immigrantes ! Es terrorífico y a mí me da vergüeza ajena al escuchar ciertos comentarios…
  Habrá que mejorar mucho todavía para decir que no somos racistas.
  Un abrazo grande y cuídate mucho

 3. Josep Mariaen 22 febr. 2012 en 21:43 3

  Hola Jaume, Encara continua havent gent (si se’ls hi pot dir així) de mala entranya, que els hi fa més por el color de la pell dels seu semblants, que el color del seus sentiments i, en molts cassos, pretenen que siguin els seus esclaus. Qualsevol similitud amb el tracte de molts espanyols amb els catalans, no és una coincidència. Una abraçada des de Córdoba, Argentina.

 4. Jaume Pubillen 23 febr. 2012 en 20:15 4

  Una abraçada, Josep Maria, des de Catalunya. L’esclavatge generalment va unit al racisme malauradament. La llibertat ens fa lliures en tots sentits i, per tant, es iguala en tots sentits i fa que ens puguem defensar. Per això és important lluitar per tot tipus de llibertats, Josep Maria.

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*