16 nov. 2011

Ringggg, Ringggg, Ringggg…

Publicat en 20:53 sota MITJANS DE COMUNICACIÓ

Es veu que algú ha començat a atrevir-se a fer-ho: Llegeixo a internet que ja hi ha alguns restaurants que a l’entrada decomissen als clients els seus telèfons mòbils. Diu que ja hi comença a haver un corrent de persones que busca recobrar el plaer de menjar, beure i conversar sense que els ring, ring dels telèfons interrompin i sense veure altres comensals que donin voltes com gats darrere un ratolí entre les taules mentre parlen a crits.

Jo no sóc gaire de parlar per telèfon. El just i necessari. La major part del temps el tinc apagat. També reconec que hi ha gent que el necessita per la seva feina i li resulta quasi imprescindible. Però també hem de reconèixer que des que hi ha el mòbils ja quasi no es pot sostenir una conversa una mica llarga d’una tirada perquè sona el mòbil de l’interlocutor i et deixen amb la paraula a la boca.

Explicava una persona  que un dia estava en una reunió de treball que simplement es va dissoldre perquè tres de les cinc persones que estàvem a la taula van començar a atendre les seves trucades urgents pel mòbil. Explicava que era un caos indescriptible de converses al mateix temps.

És possible que aquesta tendència cada cop vagi a més i segurament que el món camina cap aquí. Però no em direu que no és una llàstima que el telèfon es converteixi en un intrús en certs llocs i en certs moments. No es pot anar a un concert, a un cinema o a missa que no soni més d’un mòbil. És lògic que algunes vegades hom s’oblidi d’apagar-lo, però ja no ho és tant que segueixin sonant després d’haver-se avisat per megafonia que s’apaguin els telèfons. Amb avisos i tot, els mòbils segueixen sonant.

Una cosa curiosa i que sembla que també va a més. Abans, la gent solia buscar un racó per parlar i les converses es procurava que fossin privades, sobretot si es parlava de certs temes. Ara ja no; ara ja s’ha perdut el pudor i es pot parlar de qualsevol tema i amb veu ben alta (serà perquè els demés se n’assabentin?) a l’autobús, en una terrassa d’un bar o al mig d’una plaça plena de gent. I es parla de temes que sembla mentida que es puguin parlar públicament… O el que és pitjor: parlar mentre es condueix un cotxe o –esparvereu-vos!- des d’una moto, tot i que es posin multes ben substancioses i, al meu parer, molt ben posades.

No es poden negar certes avantatges del mòbil, com el fet de poder localitzar o ser localitzat quasi a tot arreu. Però caldria no perdre el fet de parlar cara a cara, el fet de fer tertúlia amb tranquil.litat, el fet de compartir amb amics una sobretaula sense destorbs. Algú ha dit –potser amb raó- que el mòbil serveix per apropar les persones llunyanes i allunyar les properes …! Potser serà veritat.

2 respostes

2 respostes a “Ringggg, Ringggg, Ringggg…”

  1. Joanoten 17 nov. 2011 en 0:10 1

    Quan els mòbils van aparèixer, em vaig pensar que tenien utilitat per a certes persones, però que no pel públic general,que no pagaria mai els preus absurds. Quan un parell d’anys després vaig començar a comptar quanta gent pel carrer em venia de cara parlant per telèfon, quants es quedaven aturats a les escales del metro parlant de coses privades, i amenaçaven a causar un desastre conduínt el cotxe (que va passar moltes vegades abans que es prohibís) vaig entendre que m’havia equivocat. Es evident que la majoria de trucades són completament innecessàries i representen un fenòmen social inesperat que ha alterat profundament les relacions interpersonals, cosa que algun escriptor sabrà descriure aviat. Jo n’uso un només de viatge. Una abraçada com sempre

  2. Jaume Pubillen 17 nov. 2011 en 20:28 2

    Hola Joanot: El mòbil per si mateix no és pas dolent. és el mal ús que se n’acostuma a fer, com amb tantes altres coses. Per sortir de viatge va prou bé…
    Una abraçada ben forta cap a NY!

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*