30 juny 2011

42’9%

Publicat en 19:57 sota Independència

En un referèndum d’autodeterminació, un 42’9% dels catalans del Principat votaria a favor de la secessió, un 28’2% ho faria en contra i un 23’3% s’abstindria.

El resultat de l’enquesta realitzada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ha posat molt nerviosos a alguns. A mi em sembla que no cal que se n’hi posin tant perquè les enquestes –com moltes altres coses-es poden interpretar de moltes maneres. No em fixaré i m’aturaré en els números que, per altra banda i veient com se’ns maltracta reiteradament als catalans- em semblen curts. De veritat que m’imaginava que encara serien més els independentistes.

Però, com dic, no m’aturaré en els números sinó que em vull fixar en les reaccions i el nerviosisme que ha despertat en alguns, que han criticat fins i tot que s’hagi fet la pregunta. Segons Rivera (de Ciudadanos) veu dimonis amb llargues banyes per tot arreu i ell –que li sembla ser tan demòcrata- resulta que nega fins i tot el dret a preguntar. Que jo sàpiga en una democràcia es deu poder preguntar tot. Altra cosa és que no agradin les preguntes. però això ja és un altre tema….

Tampoc ha agradat la pregunta a la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, que l’ha titllat de "perversa". Jo no sé veure la perversitat per enlloc i, en tot cas, seria bo que m’ho expliqui. Com no ha agradat a la caverna mediàtica madrilenya, encara que amb això ja s’hi havia de comptar.

En tot plegat el que hi percebo és una sola cosa: por. Molta por i fins i tot terror a que Catalunya es manifesti cada dia més independentista. I jo, com deia abans, m’estranya que Catalunya no se’n manifesti més encara veient com ens ataconen per tots costats, ens munyen fins a deixar la mamella seca i fent-nos sempre els dolents de la pel·lícula. Els catalans sabem veure les grans infraestructures mig inútils o inútils del tot que es fan en llocs on no es necessiten: línies d’ AVE infrautilitzades, aeroports buits, autovies que van buides, ministeris que ja fa dies que haurien d’haver desaparegut, aeroports i ports manipulats obertament per AENA en benefici de Madrid per tal de que nosaltres no puguem créixer etc etc Els retrets serien tants que ja cansen de repetits. A  nosaltres no se’ns dóna el que se’ns deu, no se’ns deixa decidir i tot costa un munt de suor, temps i llàgrimes per tal de que se’ns reconeguin algunes de les nostres aspiracions. Se’ns passa el ribot repetidament per un Estatut que vam votar la majoria de catalans i reiteradament se’ns nega el pa i la sal.

Què volen? Negar-nos fins i tot el dret a respondre una pregunta? Volen que els que aspirem a ser un dia independents de manera democràtica no ho puguem manifestar? Volen acabar-nos d’ofegar tapant-nos la boca i l’esperit? Em sembla que van per mal camí i no sols no ho aconseguiran sinó que faran que cada dia creixin els independentistes. Però aquest és un altre tema.

3 respostes

3 respostes a “42’9%”

 1. Josep Maria Casas Moralen 01 jul. 2011 en 13:47 1

  Doncs, benvolgut Jaume, aquest és el capital que els politics catalans, que es diuen independentistes, han de fer servir com cal i, malauradament, em sembla que amb aquesta actitud tossuda de no fer el que es necessita per a posar-se d’acord (deixant de banda posicions que, de vegades, semblen de vailets encapritxats), no fan més que beneficiar als que volen que continuem sotmesos als “amos” espanyols. Espero que el creixement del sentiment independentista (tant de bo que continuï), no es desaprofiti i la nostra estimada Catalunya pugui tornar a ser “rica i plena”.
  Des de Córdoba, Argentina, dic VISCA CATALUNYA LLIURE i t’envio una forta abraçada.

 2. Jordi Ibáñezen 01 jul. 2011 en 15:20 2

  Jo crec que la independència s’aprovaria en cas de majoria de persones havent votat “sí” sobre el total de la població i no sobre el total dels votants. És un dubte que tinc. De totes maneres, jo em veuré frustrat igualment, ja que, ni que fós sobre els votants, jo calculo que no votarien afirmativament ni la cuarta part. Aquest 43% que diu l’enquesta no m’ho crec ni en broma, desafortunadament.

 3. Jaume Pubillen 01 jul. 2011 en 19:40 3

  Josep Maria: Per a mi segueix essent un misteri el fet que els nacionalistes catalans no puguin arribar a entendre’s una mica. Sembli que juguin a fer-se la punyeta i enfonsar-se els uns als altres. JO EM PREGUNTO: Quan tindrem una classe política que no sigui antropòfaga?
  Una abraçada des de Catalunya.

  Jordi: Si deixessin fer un referèndum amb cara i ulls, o sigui, que es pogués fer amb mitjans, propaganda, i explicacions i debats… ja veuríem quin percentatge tindríem. El que veig és que l’independentisme creix. Potse encara no és el moment, però no dubtis que el moment arribarà i quan arribi s’hauria d’aprofitar.

Comentaris RSS

Deixi una contestació

*