09 febr. 2010

Boicot als productes catalans.

Publicat en 23:00 sota Català,Catalunya,ECONOMIA,España

Francesc Cabana, economista i historiador seriós que ha fet estudis sobre aquest tema, ens explicava en un article del 2005 que el boicot als productes catalans per la resta de l’Estat o d’Espanya -digueu-ho com vulgueu- és gairebé tan vell com anar a peu.  Explica que hi han boicots iniciats, frustrats o mig reeixits.

El primer boicot del qual diu tenir-ne coneixement és del 1836 -fa 169 anys!-. La premsa de Madrid acusà els catalans d’encunyar monedes d’or a la Seca de Barcelona sense l’escut espanyol, que considerava el primer pas cap a la independència. L’acusació era falsa, però n’hi va haver prou perquè s’iniciés la campanya.

Les campanyes es van mantenir durant la resta del segle XIX i bona part del segle XX. Encara fa ben pocs mesos se’n va iniciar una altra. Sempre amb motiu de competències polítiques assumides per Catalunya, que eren considerades insuportables per la resta de l’Estat o d’Espanya.

En el rerefons de les campanyes hi ha sempre l’afirmació de "la unitat sagrada de la pàtria espanyola". El boicot contra els productes catalans només es dóna en temps de democràcia. En temps de dictadura o de guerra -48 anys del segle XX- desapareixen del tot. Aleshores no fan falta, perquè la dictadura ja fa el boicot pel seu compte, aplicant al màxim el centralisme de l’Estat i liquidant les llibertats catalanes.

Amb motiu de la discussió de L’Estatut del 1932 -Segona República-, la Cambra de Comerç de Barcelona hagué d’alçar la veu en un escrit públic "contra diverses poblacions d’Espanya que han manifestat certa hostilitat envers les empreses comercials o industrials de Catalunya, negant-se a rebre viatjants o anul·lant comandes, amb el fals argument que Catalunya es vol separar de la resta d’Espanya" (maig 1931).

Explica Francesc Cabana que la reacció dels empresaris catalans, davant d’aquestes campanyes, ha estat sempre la mateixa: declaren amb fermesa que són més espanyols que ningú i estan disposats a donar-ne proves. Es piquen el pit en senyal de penediment, per les actituds d’alguns conciutadans bocamolls que no tenen res a perdre. I a l’hora de la veritat, molts fabricants prefereixen etiquetar i retolar els productes en qualsevol altra llengua que no sigui el català. En el fons de tot plegar és por, és una autocensura que al meu criteri és intolerable. Jo he trobat galetes fabricades i venudes a Catalunya, retolades amb 6 llengües (àrab inclòs) i no hi ha el català. Ho permetrien això a Espanya si en un producte no hi hagués l’espanyol?

Més o menys ens està passant amb aquest tema com en el cas del cine: una vergonya! 

 

Etiquetes de Technorati: ,,,,

2 respostes

2 respostes a “Boicot als productes catalans.”

 1. Vicensen 19 març 2010 en 8:55 1

  Separeuse ya de una vegada. Deixeumos en pau als espanyols. Mes pobres o mes rics, no te importancia, comparat en la pau. No voleu separarvos, perque tindreu mengs mercat.
  Excus me for my bad catalá
  Excuséz moi pour mon mauvais catalan.
  Disculpadme por mi mala escritura en vuestra lengua.
  En la Historia ha habido injusticias, mas que de los españoles hacia vosotros, de los reyes y politicos que gobernaron.

 2. jaumepubillen 19 març 2010 en 12:28 2

  No, Vicens, no és res d’ això que tu dius. Em sembla que no has estès res o no has llegit el post perquè justament dic el contrari del que tu dius: viuríem perfectament sense Espanya, ens mantindríem econòmicament i encara hi sortiríem guanyant. El que passa és que faran el que puguin perquè això no passi. Millor dit: ja ho estan fent.
  Una abraçada

URI del Retroenllaç | Comentaris RSS

Deixi una contestació

*