20 juny 2009

Amb H o sense?

Publicat en 22:07 sota CULTURA,Educació,Ensenyament,LITERATURA

Avui dinava amb uns amics condeixebles i comentàvem, com habitualment i indefectible es fa en aquestes ocasions, de les “batalletes” que tots junts vam viure i, a vegades, sobreviure.

Comentàvem dels professors que vàrem tenir, de les classes, de si havíem aprofitat el temps o no. Alguns sortien molt mal parats i altres els elevàvem als altars. I parlàvem de com ens havien ensenyat a llegir, a escriure, a redactar, a no fer massa faltes d’ortografia, etc  I ho comparàvem amb el jovent actual que es diu que cada dia escriuen pitjor. Algú ho atribuïa, entre altres causes, als missatges de mòbil on fan servir unes paraules que, si hom no hi està acostumat, resulten d’allò tan misterioses i poc entenedores. Les escurcen i les malmeten de tal manera que faria plorar a un escriptor clàssic. Diuen que és un signe del temps i que no s’hi pot lluitar. No n’estic segur. Potser s’hi podria fer alguna cosa més…

No pot ser que ja no hi hagi esdrúixoles accentuades, hagin desaparegut les H, les SS i les S intercanviades, i la nostra Ç ja estigui en vies d’extinció. Les regles ortogràfiques ja no existeixen i la sintaxi ja ni se sap què és, perquè costa molt entendre què volen dir quan parlen. No se saben expressar mínimament en una conversa normal.  Yoani Sánchez, la bloguera cubana, explicava que un alumne, en un aparaula de 5 lletres havia fet 4 faltes. La paraula era “CIVIL” i l’alumne havia escrit “SIBIR”. Sort n’ hi va haver del context de la frase per poder entendre el que volia dir!.

Que potser la gramàtica s’hauria de modificar i que s’haurien de canviar certes regles? Potser si. No ho sé. Però segur que es podria fer alguna cosa més mentre tinguem la gramàtica que tenim, penso jo, i algunes normes sempre hi haurà d’haver, no’?

En la tertúlia d’avui tots nosaltres donàvem les gràcies a aquells professors que van esforçar-se en que escriguéssim i llegíssim bé. L’ortografia és l’expressió d’una cultura general que té la seva base en la lectura i els llibres

 

Etiquetes de Technorati: ,,,,,,,

2 respostes

2 respostes a “Amb H o sense?”

  1. Nancyen 21 juny 2009 en 20:28 1

    Lo que para nosotros es un deterioro absurdo del castellano, para quienes escriben en un SMS “que” con una simple “k”, no es otra cosa que una forma de ser prácticos y rápidos. Entiendo que de manera informal se comuniquen así, pero mi interrogante es ¿Qué tan dañino puede ser escribir de ese modo, por mucho tiempo?. Io kiero sabr k t parec s stilo y si t vas a unir a sta tndcia.

  2. Jaume Pubillen 21 juny 2009 en 21:10 2

    No, Nancy, creo que pocas veces me vas a ver a mi escribir asi… No me gusta nada.

URI del Retroenllaç | Comentaris RSS

Deixi una contestació

*