30 nov. 2011
La humanitat va enrere?
L’escriptor colombià, Fernando Vallejo escrivia a "La Nación" sobre el Segon Fòrum Atlàntida (trobada de gent dedicada al món del llibre i que promouen editors catalans), el següent:
"¡Qué bueno que a los editores de Cataluña se les hizo poder celebrar su segundo Forum Atlántida! Se tienen que apurar porque dentro de poquito van a ser como el cóndor de los Andes, una especie en extinción. Y no por catalanes, sino por editores. Cuando cunda en serio el libro electrónico, esta profesión tan honorable que empezó algo después de Gutenberg, hace quinientos años, va a quedar más descontinuada que la de relojero o la de deshollinador."
Algú diu que els llibres de paper viuen temps difícils i altres pronostiquen que moriran aixafats pel cavall desbocat -que arriba arrasant-ho tot- anomenat electrònica. Ja ho veurem. Jo només he llegit un llibre sencer a l’ordinador i he de confessar que no és el mateix –ni de bon tros!- que tenir-lo a la mà, poder-lo tocar i sentir l’olor a tinta quan el llibre es nou; poder acaronar el llom i les tapes, ara que cada dia són més fines i delicades i tenen dissenys molt atractius, és un sensació indefinible.
Fernando Vallejo deia en la seva exposició
“los hombres sólo van para atrás y una prueba es el libro electrónico”.
Tampoc n’hi ha per tant, dic jo. Els més optimistes diuen que el llibre de paper no morirà mai i que coexistiran tots dos i cada un tindrà el seu lloc i el seu moment. Segurament que serà així.
Llegia en un diari uruguaià -entre les moltes notícies estranyes que s’escriuen cada dia- que dos lladres van assaltar una llibreria. De seguida vaig pensar que el llibre tenia llarga vida mentre hi hagués gent disposada a entrar amb una pistola en una llibreria i emportar-se uns quants sacs de llibres. Però de seguida em va caure l’anima als peus: resulta que els lladres van assaltar la llibreria, es van endur els diners de la caixa i van marxar corrents… sense endur-se ni un sol llibre.
No saben el que es van perdre!
17 respostes
El señor Vallejo tiene razon el mundo para atras, cada di hay mas coches mas contaminacion mas de todo lo malo
Benvolgut: t’en recordes que fa uns anys, quan van sortir els rellotges digitals, molta gent gent va dir que els rellotges clàssics amb manetes s’havien acabat? Jo vaig començar a prendre això dels e-llibres seriosament quan vaig veure al bus i el metro gent que es treia el lector de la butxaca i es posava a llegir. Després el meu fill em va explicar com gràcies als e-llibres la seva feina d’estudi de vells documents i fonts literàries originals s’ha fet molt més fàcil i ja no li cal viatjar tant. Vull dir que de la mateixa forma que queden molts rellotges digitals a l’internet i els ordinadors, els e-llibres sobreviuran en certes àrees i prestaran un servei important. Però la gent comú, que llegeix per distreure’s o educar-se seguirà llegint llibres de paper. Ja veig menys gent llegint e-llibres al bus
Gossen: Em sembla que ets una mica pessimista. Entre les moltes coses dolentes també n’hi han de bones. Però es veuen menys.
Joanat: Tens raó,jo també crec que coexistiran tots dos.
Una forta abraçada
Si señor Jaume tien usted razon tambien hay de buenas de cosas si señor y se ven menos tiene usted mucha razon.
Pero, una pregunta… cuando usted nació habian 700 centrales nucleares atomicas? verdad que no.
Habian 2.500 millones de automoviles vomitando co2 a la atmosfera? y creciendo.
Señor Jaume, un pesimista es un optimista bien informado.
Y mire no soy pesimista soy catastrofista diplomado.
Si de lo que le pregunto casi no habia cuando usted apareció que ha pasado? pues que ha ido todo en aumento y que es, pues lo malo
Señor Puvill que ha pasado que no contesta? se ha quedado usted sin argumentos?
Sr Gossen: No he respost simplement perquè no he vist els comentaris fins ara…
Miri -inclús amb tot el mal que hi ha al món- actualment la humanitat està molt millor en quasi tots sentits, si ho comparem amb anys enrere: hi ha més cultura, menys violència, més salut, més igualtat, més oportunitats per sortir de la pobresa, menys guerres… On segurament que s’ha fet passos enrere és el la conservació del planeta, cosa que ara se n’han adonat i ja es treballa força en el bon sentit.
Personalment crec que hi han moltes coses a arreglar i a fer… però segueixo sent optimista.
Una abraçada
Pues disculpe, crei que no iba a contestar.
Mire en cuanto a la cultura le dire que si que la hay pero hay menos humanidad entonces?
En cuanto a la salud mire el momenclator medico y vera en 80 años la cantidad de enfermedades nuevas que han aparecido, que no existian. Cundo yo era joven era raro ver morir a alguien de cancer hoy esta en casi si casa tambien. En mi ciudad habian unos 1o medicos hoy hay mas de mil, farmacias unos tres o cuatro hoy hay mas de 30. El gasto por medicamentos y tratamientos era irrisorio, y todo el mundo vivia sano y trabajamos duro, hoy con tres complejos enormes que se construyeron para la salud o enfermedad segun se mire el gasto es igual al presupuesto social de una nacion pobre
Señor Jaume cuando usted nacio habian 14 naciones en el club nuclear armadas con misiles atomicos?
Sabe cuantas guerras y muertos han habido despues de la segunda guerra mundial? pues mire guerras han habido miles y muertos el total es mas que los que hubo en dicha ll guerra
I dice usted que no hay guerras?
Señor Gossen: Me reafirmo en lo que dije: actualmente hay muchas menos guerras que siglos atrás. Lo dicen los estudiosos. Y la humanidad mejora en casi todos los aspectos, la cual cosa no quiere decir que estemos bien y que haya muchos ámbitos en los que hay que actuar justamente para no ir para atrás.
Un abrazo
Señor Jaume no se como va usted de estadisticas, pero desde que termnio la ll Guerra Mundial ha muerto mas gente debido a guerras que el total de muertos de todas las guerras pasadas, si exceptuamos las dos grandes guerras claro.
En cuanto a lo que dice que mejormaos en todos los aspectos, creo no se ha leido usted mis correos.
La humandiad señor Jaume somos asesinos, insostenibles inaguantables, ladrones, embusteros, traicioneros, calumniadores, sigo………………….
Sobramos
Solo los EEUU desde que existen como nacion han peleado en 114 guerras
El total de muertos en todas las campañas de los USA son 124 millones, digame usted en el pasado cuanto tiempo fue necesario para que murieran esta cantidad en guerras, 500 años 1000 o 2000?
Ni en 4000 mil años murieron tantos señor Jaume, mire las estadisticas de las campañas historicas, no mire las de Napoleon que alli ya se empiezan a ver las granes masacres.
El horror de las guerras de estos ultimos 100 años no tiene parangon en la historia.
Parece que no va usted muy bien de historia
Doncs sembla que no, Sr Gossen… Ho deixarem aqui.
Gracias por ser siempre usted tan atento
A vosté Sr Gossen!