10 jul. 2009

La justícia enfrontada al govern: el cas de Suïssa

Publicat en 9:03 sota General

Ahir, amb l’ajut de la policia cantonal de Berna, el Consell Federal de Jutges va entrar als locals de la policia judicial de Berna i es va emportar les claus de la caixa de cabals que conté els plànols de construcció d’una bomba atòmica.

Aquest aparent conflicte d’autoritats és un perfecte exemple de la independència del poder judicial respecte al poder polític i al legislatiu, i com a tal mereix algunes explicacions molt resumides perquè és realment un cas com un cabàs.

Tot comença el 14 d’octubre del 2004 quan la Fiscalia General suïssa obre una enquesta penal contra els germans Urs i Marco Tinner i el seu pare Friedrich per tràfic de material de guerra. Urs Tinner diu que ell havia avisat la CIA sobre les seves activitats.

El govern federal examina l’any 2007 uns documents sobre la construcció d’una bomba atòmica retrobats entre els papers dels Tinner, i en decideix la seva destrucció. El 2008 el govern confirma la destrucció dels documents ja que representaven un risc per la seguretat de l’estat.

L’1 d’abril del 2009 el govern admet que uns mesos abans es van retrobar a l’arxiu de la Fiscalia Federal copies dels documents destruïts. El jutge que instrueix el cas dels germans Tinner demana al govern la totalitat dels papers ja que fan part de la instrucció del cas. Una vegada controlats els papers, el jutge descobreix que la documentació no és complerta i reclama un centenar de pàgines que manquen.

El govern es nega a entregar les pàgines reclamades ja que corresponen als plànols de construcció de la bomba. El 24 de juny el govern decideix la destrucció ràpida d’aquestes copies. El Tribunal Penal Federal considera que el jutge que instrueix el cas té tot el dret a fer ús dels mitjans oportuns per acomplir el seu deure.

I així arribem al cop de força judicial d’ahir. Les posicions són clares: el govern invoca l’article 185 de la Constitució per prendre totes les mesures per preservar la seguretat exterior, la neutralitat i la independència de Suïssa, i la Fiscalia considera que té dret a conèixer tota la documentació per tal de jutjar els germans Tinner amb total transparència.

De mica en mica es destaparà tot, ja que sembla que la CIA va fer molta pressió al govern suïs per tal que no sortissin a la llum les relacions amb els Tinner i de retruc es conegués la manera que la CIA té de treballar a Europa. El cas portarà molta cua i jo seguiré informant de les novetats. Ara per ara, la justícia fa un millor paper que el govern.

No hi ha resposta