Navegació

any, anys, anyada, enyenc,-a! 11, desembre de 2008

Publicat per Josep Rof en : reculls , Rastrejar

cavallets.jpg  familia.jpg  2178193267_e07e4b76e4.jpg  RECULLS abril del 2005 any, anys, anyada, anyenc,-a! 

-any m 1 Període de temps que tarda la Terra a fer una volta a l’entorn del Sol, que coincideix amb l’interval comprés entre dues passades consecutives del Sol per un determinat punt de l’eclíptica. 2 Període de dotze mesos que correspon a la revolució de la Terra al voltant del Sol, que comença l’u de gener i acaba el trenta-un de desembre. 3 Unitat de mesura del temps equivalent, aproximadament, a la durada de l’any solar. 4 Període de dotze mesos de l’edat d’una persona des del dia del naixement (p ext aplicat a la vida dels animals i de les coses). Un nen de quatre anys. Una carrera de cinc anys. 5 Període de dotze mesos caracteritzat per un fet determinat o en el qual es desenvolupa una activitat. L’any de la dona. Un any de pluges. 6 any bixest (o any de traspàs, o any bissextil) Any de 366 dies que hi ha cada quatre anys, quan el febrer té 29 dies. 7 any llum Unitat de longitud usada en astronomia que equival a la distància recorreguda per la llum en un any. 8 any nou Primers dies de l’any respecte a l’any que acaba. 9 loc cap d’any Primer dia de l’any. caure l’any (tal dia) Escaure’s un dia al venciment d’un termini. de l’any De l’any present, entrada d’any De l’any present, entrada d’any Any nou. fer l’any (d’un fet) Fer un any que s’esdevingué. l’altre any Fa dos anys. l’any de la picor (o l’any tirurany, o l’any de la Maria castanya) En temps remotíssim, antany. tal dia farà un any Es diu per treure importància a un fet present. 

-anys m pl 1 Edat. Quants anys té? 2 Temps. Fa anys que no el veig. 3 loc anys endarrere. En el temps passat. anys i panys Molts de temps. fer anys (algú) Complir anys; viure molt. fer els anys Arribar a la data en què es compleixen els anys. per molts anys! Fórmula de felicitació, que desitja una llarga vida. ser a anys llum (de) Ser una cosa o algú molt remot en el temps, l’espai, etc. Tenir el anys de Matusalem (o més anys que Matusalem) Ser molt vell. treure’s anys Voler aparentar ser més jove. 

-*anyada f Període d’un any. Ho celebrem d’anyada en anyada. 2 Quantitat de fruits d’una espècie o conjunt de fruits que produeix la terra en un any determinat. Una bona anyada de llegums.– anyal adj 1 Anual. 2 de l’any actual, collit o nat d’aquest any. Ametlles anyals. – anyenc, -a adj Que té molts anys. Un vi anyenc. 

-*anyada  la meva anyada quatre fills un 26 de febrer del 1969 / un 5 de març del 1970 / un 17 de juliol del 1973 / 1973. El Néts un 13 de maig del 1999 / un 2 de maig del 2002 / un 5 de febrer del 2004/ el 11 de juliol del 2004 / un 3 de setembre del 2004 Cinc néts! Tots aquests nens i nenes, se’ls pot considerar anyada? Jo crec que si, doncs una abraçada a totes les anyades hagudes. Tenir el anys de Matusalem (o més anys que Matusalem)  ser de l’any de la picor (o l’any tirurany, o l’any de la Maria castanya, haver passat. anys i panys. Per els nascuts el 16 d’abril del 1943 en Arribar a la data en què es compleixen els anys, i veure l’ anyada o anyades, fa que un es trobi ple a besar de felicitat. Un detall, Ser molt vell. treure’s anys Voler aparentar ser més jove. Doncs si. Com que tothom fa anys, jo vull fer anys, dies, minuts i segons: són 22.645,5 dies, 32.609.520 minuts, 1.956.571.200 segons. Un s’inicià a la vida aquell 16 d’abril del 1943, tots aquests regalats anys, minuts, segons han set per gaudir l’ anyada, què la vida m’ha regalat.

En companyia de tots plegats,  dels néts que pul·lulen el meu voltant: que per mols anys i panys Molts de temps els tingui al meu costat e inclòs els vegi augmentats. Jo en fer anys, dies, minuts i segons, amb sento conformat. Ple a vessar de joia i felicitat.

En Josep és… “Un vi anyenc” Que té molts anys. 

dissabte, 16 / abril / 2005

09:27:46     JRR  és  jrof 

-Apunt: disculpeu-me el rotlle que os he fotut, per dir-vos que: amb sento joiós de tenir, del que la vida m’ha donat, tothom pullulant al meu costat i d’haver complit 62 anys. 

-Vull fer una menció especial a la mare dels meus fills, per ella  un agraïment per les quatre anyades  que m’ha donat. Ella atrapàrem voldria. jo per si de cas, no em deixaré pas. 

-Axis que per mols anys i panys podem fer-nos costat, tots plegats com un orgia de gats… de  set vides envoltats…  

-el Diccionari 62 manual de la llengua catalana. El número 62 és el que m’ ha inspirat,  per  pensar tot això.

Comentaris»

1. jaumepubill - 11 desembre 2008

Josep: PER MOLT ANYS I MOLTES ABRAÇADES !

mOLTES GRÀCIES PEL BON HUMOR QUE ENS REGALES SEMPRE I PER LES MOLTES GANES DE VIURE QUE TAMBÉ SEMPRE DEMOSTRES.

2. jrof - 13 desembre 2008

gràcies per el teu comentari, josep


*