29 maig 2010

Sud-Àfrica: guanyar sense jugar

Publicat en 9:01 sota General


Ja falten pocs dies per què comenci la Copa del Món de Futbol a Sud-Àfrica i segurament una allau d’informacions ens obligarà, per moments, a mirar-ho tot de reüll.

Fins i tot a Suïssa, país on el futbol no fa anar de cap i on la majoria de clubs de primera divisió tenen prou feina per reunir 5000 espectadors el diumenge, doncs fins i tot aquí es parla de la Copa del Món. Primera, perquè Suïssa es va classificar per anar-hi i segona perquè el primer partit el jugarà contra Espanya, considerat l’equip favorit per guanyar la Copa, de manera que tot preveu un començament més aviat modest.

Malgrat els pronòstics pessimistes, Suïssa ja ha guanyat abans de jugar. No amb la pilota als peus, sinó en un ordre més tècnic on la competició és, com a mínim, igual de dura que en el futbol: una arquitecta suïssa ha dissenyat tres dels nou estadis del campionat sud-africà.

La senyora Michelle Rüegg, zuriquesa de 39 anys, ha posat la seva capacitat i el seu treball a l’estadi Green-Point de la Ciutat del Cap, i també als estadis de Durban i de Port Elisabeth. Un veritable triomf per una dona jove però amb una gran capacitat professional tal com ho demostren treballs anteriors d’ella amb el seu estudi d’arquitectes: l’estació central de Berlín, el museu de Peking o l’actualment en construcció nova ciutat a Lingang, Xina, que podrà acollir 800.000 habitants.

Suïssa és un país petit, sense recursos naturals (minerals, gas o petroli) i amb una geografia i un clima que no afavoreixen massa l’agricultura. L’únic recurs que queda és fer molt i bon treball en tots el àmbits, i disposar d’escoles eficients i de prestigi. Els resultats es veuen tard o d’hora i arquitectes com Le Corbusier, Mario Botta, Herzog i De Meuron o Michelle Rüegg, per parlar només d’uns pocs, són la imatge veritable de l’esforç i l’educació portats a terme any rere any, mani qui mani. Un bon exemple a seguir, sempre que es disposi de possibilitats de decidir.

No hi ha resposta