20 març 2010

El difícil dilema de CiU

Publicat en 10:05 sota General


Amb les eleccions a l ‘horitzó, serà molt difícil que les actuacions i les declaracions dels principals polítics catalans no estiguin formulades sota la llosa del temor a perdre o a no guanyar vots.

El PSC, segurament convençut que no tindrà cap majoria a les urnes, ha de tractar de lligar un bi- o un tripartit amb més cap i peus que l’actual.

El gran dilema, però, és el de CiU. Si obtenen com a les darreres eleccions la majoria de vots a les urnes, però no la majoria absoluta, tindran de trobar socis ocasionals per poder accedir a la Generalitat. La gran qüestió és saber amb quins partits han de fer coalició per governar.

Un acord entre CiU i el PPC no sembla factible perquè el preu polític a pagar és massa fort i no tindria cap sentit arribar al govern de la ma d’un partit amb una forta càrrega espanyolista.

ERC ha demostrat que pot arranjar les seves conviccions de tal manera que s’adaptin a les mínimes condicions per participar, com a element menor, en un govern. Encara que fins a cert punt una coalició per governar entre CiU i ERC sembla possible, segurament és poc probable ja que la pèrdua d’imatge de l’ERC ha estat molt forta darrerament i Artur Mas no pot anar de bracet dels qui li van fer “una mala jugada” als darrers comicis.

Els altres partits menors no tindran ni els vots ni la força política suficient per ser considerats probables aliats de CiU, de manera que a Artur Mas només li queda victòria per majoria, difícil però no impossible segons ens recorden les estadístiques, per molt que sempre s’hagin de posar en quarantena.

Com que al PSC li costa molt reconèixer errors (normals per altre banda perquè cap partit és perfecte a l’hora de manar) i no ha tingut la determinació de refer el tripartit o la composició del Govern, segurament recollirà menys vots que a les darreres eleccions. La mateixa tendència cap a enrere es preveu a ERC i a IC-EV.

Guanyar per majoria o empassar-se un parell de gripaus vius per fer aliances “contra natura” és el dilema de CiU i d’Artur Mas. Els errors de l’actual tripartit han ajudat a aplanar el seu camí, però res no està guanyat per CiU fins que les paperetes omplin les urnes.

No hi ha resposta