19 març 2010

Immigració i criminalitat

Publicat en 10:03 sota General


Com que vivim en un món globalitzat, segons ens diuen, cal suposar que determinants problemes són comuns per a molta gent i que es repeteixen en diversos països. Un dels problemes que més sovint preocupa és de la immigració, és a dir la immigració il•legal sense papers o sense feina o clarament amb intencions criminals.

Suïssa, que és un país petit, degut a la seva situació geogràfica ha estat sempre al llarg de l’la història un lloc de pas. La tradició acollidora i benefica del país (no oblidem que aquí es va fundar la Creu Roja) ha permès que Suïssa sempre rebés una gran quantitat d’estrangers molt superior en percentatge a la de molts altres països.

No estic parlant dels milers d’italians, portuguesos i espanyols que arribaren els anys 60 i 70, amb contractes a la ma, perfectament integrats. Parlo de les ingents quantitats de gent que prové dels Balcans, dels denominats «Països de l’Est», de Turquia i darrerament de l’Africa negra.

De cap manera s’ha de criminalitzar cap grup ètnic o nacional però certes estadístiques obliguen a meditar alguns aspectes de l’estructura social actual.
La meva comarca és molt petita: 142 quilometres quadrats amb 63.000 habitants distribuïts en 13 municipis. Per acollir els condemnats per petits delictes o els que estan esperant judici disposem d’una presó moderna per acollir 37 persones. Les darreres estadístiques anuals diuen que el 70% dels ocupants de la presó són estrangers.

S’ha constatat un gran augment de les bandes que fan l’anomenat «turisme criminal» és a dir que són grups de gent que viuen a França, a la regió de l’Alsàcia, o al sud de l’Alemanya i que entren a Suïssa a cometre actes delictius per retornar a casa seva dins d’un radi d’un centenar de quilòmetres.

Poc acostumats a patir robatoris, atracaments i actes de violència, ens hem d’anar acostumant a tancar millor les nostres cases, a no ser tan confiats i a obrir els ulls. Deduir d’això un sentiment anti-estranger és exagerat però si les coses no milloren serà inevitable que s’instal•li a Suïssa, com ja ha passat en altres països europeus, una certa fredor i prevenció contra alguns grups estrangers. Llàstima!

No hi ha resposta