23 febr. 2009

La India : un volcà adormit

Publicat en 9:10 sota General


La molt “oscaritzada” pel•lícula „ Slamdog Millionaire“ ha estat molt comentada abans de les entregues dels premis Oscar la passada nit, i ho serà encara amb més motiu d’ara en endavant.

Jo encara no he vist la pel•lícula malgrat que ja fa un més que els cinemes suïssos la projecten. Per tot el que he llegit, sembla que és molt bona i que fa un retrat cru però amb humanitat de la vida en els barris més miserables de Mumbai, abans Bombai.

Tot l’enrenou al voltant de la pel•lícula m’ha fet donar compte de la situació real d’un gran part de la població de Mumbai i de la India, un país amb gairebé 1.200 milions d’habitants i amb unes estadístiques que fan por de llegir.

Un 77 % de la població no pot gastar més de 20 rupies al dia, que són 0.30 € (trenta cèntims!). Dins d’aquest grup trobem el 84 % del indis musulmans i un 80% de les classes sense casta. Pràcticament tots ells són analfabets ja que ho és un 60 % de la població total de la India.

Dues cinquenes parts dels nens sub-alimentats del món viuen a la India. Uns 55 nens de cada 1000 moren abans d’arribar al primer any de vida ( com a comparació, a Suïssa menys de 5). Uns 30 milions de nens entre 5 i 14 anys treballen en un intent de sobreviure.

Dins de la llista de les personen més riques del món que publica la revista „Forbes“
figuren 4 indis entre els deu primers (!). La fortuna total d’aquestes quatre persones supera els 340.000 milions de dòlars.

La crisi financera mundial afectarà molt a la India i les seves exportacions i com a senyal inequívoc es calcula que en els darrers quatre mesos a la India s’han perdut dos milions de llocs de treball.

De manera que amb gran preocupació i dolor ja es parla de la India com un volcà que qualsevol moment pot entrar en erupció. La pel•lícula dels Oscar no pot fer canviar directament les coses, però almenys que ens serveixi de reflexió sobre les injustícies que cada dia pateixen molta gent sense culpa.

No hi ha resposta

Els comentaris estan tancats actualment.