06 juny 2008

Saber escoltar

Publicat en 8:37 sota General


Anit vaig escoltar per Internet la tertúlia de COM-Radio, que presenta Ramon Miravitllas. El tema de sortida era l’escàs interès que , sobretot a Catalunya, desperta la Selecció de Espanya de Futbol. Ràpidament la diguem-ne conversa va derivar cap a la Selecció Catalana i en general les possibilitats de que Catalunya disposi de federacions esportives reconegudes a nivell mundial (FIFA, UEFA, …).

Es tracta d’una temàtica polèmica i, com a tal, els tertulians van anar fen sentir la seva veu. De tal manera que la millor expressió que trobo per qualificar la tertúlia es la de “galliner” ( i que em perdonin les lloques). Ningú escoltava al veí, tothom parlava alhora i el teòric moderador no aconseguia parar l’allau de crits.

Els que saben conversar, primer que tot saben escoltar. Només escoltant el contrari és possible argumentar i rebatre amb solidesa. Només escoltant s’admet la possibilitat que l’altre tingui almenys part de raó.

Peró cap dels tertulians escoltava els altres i finalment el programa va acabar sense que cap oient tingues clar el que cada personatge defensava, que és exactament el contrari de la finalitat d’un tal debat.

Com que una hora escassa abans, la tertúlia de RAC-1 va anar (amb altres tertulians i presentador) pels mateixos camins “gallinaires” em pregunto amb tota l’innocencia si no seria més profitós eliminar aquest tipus de programa, o bé convidar els tertulians d’un en un, o només convidar a qui estigui disposat a escoltar abans d’obrir la boca. Altrament, l’alternativa és un bon llibre i/o un bon disc.

No hi ha resposta