02 juny 2008

Votar amb el cap

Publicat en 9:34 sota General


Fa quinze dies vaig escriure que aquest darrer cap de setmana a Suïssa tindríem votacions sobre temes nacionals, cantonals i municipals,. No donaré els detalls de cada resultat, faltaria més!, peró si que comentaré dos d’ells ja que sempre se’n poden treure conclusions aprofitables si més no per saber on som i on podríem estar.

La votació més “sonada” va ser la de la proposta del Partit Popular Suïs, que és la dreta-dreta, sobre un canvi a la constitució endurint els processos de nacionalització dels estrangers (que per cert son ja ara els més durs d’Europa, sens dubte). La proposta del PPS negava la possibilitat de recurs davant el jutge en cas de que un municipi rebutgés a algú la nacionalització. La gent ha entès que el dret de recurs és fonamental en un estat de dret i ha dit “no” a la proposta del PPS per un 68% contra un 32%. Malgrat certs problemes socials recents, deguts en part a l’arribada massiva de gent de països de l’est i un conseqüent augment de sol·licituds de nacionalització, la població ha posat el dret per damunt de tot i sense rebaixar les dificultats, les nacionalitzacions seguiran estrictament la llei que permet fer recurs en cas de suposat greuge.

Al Cantó del Ticino els habitants han rebutjat per un 58/42% una proposta del partit Lega dei Ticinesi (dreta-dreta )per rebaixar un 5% els impostos sobre el ingressos i també per augmentar fins a 500.000 Francs ( 300.000 €) el valor del patrimoni lliure d’impostos. Dues mesures indissimuladament “simpàtiques” peró que no han evitat que la majoria tingues consciencia que a menys ingressos per impostos, menys inversions i per tant pitjors prespectives per a tothom. De vegades penso que certes coses només poden passar a Suïssa, país que després de compartir junts gairebé 40 anys, encara em sorprèn.

No hi ha resposta