21 maig 2008

El Federalisme com a solució (2)

Publicat en 9:38 sota General


Continuant amb algunes consideracions sobre el federalisme i una possible aplicació a Espanya/Catalunya, veurem una curta llista de les característiques del federalisme suïs que poden servir per determinar el grau de probabilitats que tindria la seva aplicació a l’Estat Espanyol.

Històricament, la Confederació Suïssa va començar el 1291 amb un jurament de ajuda mútua entre tres caps de districte, per tal de fer front comú contra els atacs dels senyors feudals. A partir del 1350 ja és pot parlar de Confederació estable, amb vuit cantons amb plens drets. Aquest primer sistema era comunal i republicà, és a dir que la comuna (el municipi) era la base i encara ho és avui. Com que era un front contra el feudalisme, els principis federatius eren republicans.

Aquest sistema va evolucionar i fins i tot es va “revolucionar” sobretot entre els anys 1798 i 1848 fins a arribar a l’estat federal modern que encara tenim avui. Amb anterioritat al 1848 els cantons tenien el dret de separar-se de la Confederació si així ho decidien. La Constitució del 1848 va crear una autoritat central per certes competències, com per exemple la política exterior, i es va eliminar el dret dels cantons a sortir de la federació. També es van abolir la duanes interiors i uniformitzar les monedes els pesos i les mesures. Aquesta Constitució va establir un equilibri entre els interessos de l’Estat com a conjunt i els interessos del Estats membres, es a dir dels cantons.

Continuaré en un següent article, però vull acabar aquest amb dues curiositats sobre Suïssa.
El nom oficial, de arrels històriques, és el de Confederació Suïssa que en llatí és Confederatio Helvetica, que dona lloc a la coneguda sigla CH que portem en els cotxes.

El nom de Suïssa en les llengües oficials és :

En alemany : Schweizerische Eidgenossenschaft. Genossenschaft vol dir associació i el prefixe Eid prové de l’antic alemany i vol dir jurament, de manera que el nom oficial en alemany recorda el jurament entre els membres confederats.
En francés, italià i romanx : Confédération suisse, Confederatione svizzera i Confederaziun svizra, totes tres expressions basades en el mot llatí foedus, que vol dir aliança.

(Il-lustració de Xavier Ruscalleda 1944-2008)

No hi ha resposta