19 maig 2008

El Federalisme com a solució (1)

Publicat en 17:01 sota General


Els que manen de veritat, que no solen ser gairebé mai els que sembla que manen, fan aparèixer de tant en tant en els mitjans de comunicació paraules i conceptes que no son altre cosa que sondejos per saber la possible reacció de la gent de manera que ells puguin planejar millor el moment de proposar canvis sense que es noti massa la manipulació.

Els que manen de veritat, que no solen ser gairebé mai els que sembla que manen, fan aparèixer d’un temps ençà i de manera intermitent el concepte de federalisme aplicat a Espanya i com a conseqüència directa, a Catalunya.

Com que Suïssa és un dels mes antics estats federalistes al món i sense ànims de pontificar, ni de donar lliçons a ningú, faré un parell d’articles curts sobre el federalisme vist a partir de l’experiència suïssa amb la remota esperança que serveixi a algun pacient lector per que es formi una idea clara i valori el camí que aviat l’hi proposaran seguir.

Suïssa és una mica més gran que Catalunya ( 41.000 envers 32.000 km2 aproximadament) encara que la superfície “útil” és menor a Suïssa. En nombre d’habitants les xifres son molt semblants ja que els dos països s’acosten als 7,5 milions d’habitants. En una cosa Suïssa guanya a Catalunya i és en el nombre d’idiomes oficials : Suïssa te 4 idiomes oficials (alemany, francès, italià i romanx) a més d’una dotzena de dialectes.

En el següent article parlarem de les similituts i també de les diferencies que, per moltes que siguin, no impedeixen fer acostaments entre les dues nacions.

(Il-lustració de Xavier Ruscalleda, nascut el 1944 a Sant Feliu de Guíxols i mort el 14 de Maig del 2008 a l’Hospital de Girona)

No hi ha resposta