27 març 2008

Democràcia directa ( primera part)

Publicat en 10:19 sota General


Avui al vespre tenim Reunió de Ciutadans. Un parell de vegades a l’any, l’’ajuntament del lloc on visc (Oftringen) convoca a tots els ciutadans amb dret de vot – és a dir, tots els amb nacionalitat suïssa i majors d’edat- per tal de votar assumptes d’interès local. Per altres assumptes d’ordre cantonal o nacional, anem a votar també un parell de vegades cada any.

Una característica de la Reunió de Ciutadans és que les votacions son aixecant el braç, de manera que no existeix el secret del vot.

Unes sis setmanes abans de la reunió, rebem a casa totes les informacions escrites necessàries per anar a la reunió “amb els deures fets” (estadístiques, pressupostos, textos de lleis etc.).

Aquesta democràcia directa no obté la resposta que cal esperar d’un país amb 700 anys de democràcia. Dels 11.000 habitants del meu poble, uns 5.000 tenen dret de vot. Val a dir que un 20 % de la població es estrangera y també cal comptar els menor d’edat per arribar a la xifra de votants potencials. Doncs be , generalment van unes 200 persones a la Reunió de Ciutadans, de manera que només un percentatge del ordre del 4 % fa ús del seu dret.

Per evitar que uns pocs decideixin per tots, s’ha establert la possibilitat de convocar un referèndum ( amb urna i vot secret) si algú no està d’acord amb alguna conclusió de la Reunió i pot reunir en el termini de 30 dies un 20% de signatures de la població amb dret de vot.

Avui donaré el detalls dels temes que aquest vespre es discutiran, i demà o el dissabte explicaré les incidències i els resultats. Els temes d’avui son :

– Concessió del dret de ciutadania a una senyora italiana, a una senyora de Serbia-Montenegro amb els seus dos fills petits ( el marit no es vol nacionalitzar) i a una jove de Croàcia.
– Aprovació d’un crèdit de 270.500 Francs Suïssos ( aprox. 170.000€) per connectar un grup de edificis d’un grup escolar del poble a la xarxa de calor que prové de l’incineradora de deixalles, abandonant la calefacció per gas-oil o gas.
– Compra d’un nou vehicle per el Cos de Bombers ( aprox. 275.000 €)
– Revisió parcial d’algunes lleis municipals, entre altres per baixar el 20% necessari per convocar un referèndum ( com he explicat abans) fins a un 10%.

No hi ha resposta