06 nov. 2023

El dret a decidir

Publicat en 13:15 sota General

A Suïssa votem quatre vegades a l’any, cada vegada amb diverses qüestions d’interés, nacional , cantonal i/o municipal. Per tant, se’ns pregunta regularment, cosa que fa que el sistema polític tingui un fort caràcter democràtic.

Si tenim en compte que el govern suís és de set ministres de quatre partits diferents, no hi ha cap dubte que és el poble el que decideix, i no un govern d’un partit. Hi ha un altre aspecte que dona als habitants tot el dret a decidir i és l’anomenada “votació popular”. Cada ciutadà, cada societat, cada partit té el dret a proposar un assumpte a votació nacional recollint 100.000 signatures. Val a dir que Suïssa disposa d’uns 9 milions d’habitants i, per tant, no és tan difícil reunir signatures per suggerir un assumpte a votar.

La setmana passada es varen presentar 130.000 signatures que volen que es posi a votació una prohibició de coets que en esclatar fan soroll. Sí, ho heu llegit correctament.

A Suïssa tenim dos dies a l’any on tradicionalment es fan focs artificials, naturalment amb coets sorollosos: l’1 d’agost que és la Festa Nacional i el 31 de desembre Cap d’Any. Addicionalment, cada poble o ciutat acostuma a tenir una festa local on també es fan fogueres i es disparen coets.

Els que proposen la prohibició dels coets sorollosos diuen que molesten a persones sensibles i espanten a tots els animals, domèstics o no. Ho consideren prou important per recomanar la prohibició.

Segurament s’anirà a votar a la primavera del 2024 de manera que encara queda temps per donar arguments a favor o en contra.

El que és rellevant és el saber que tot es pot discutir i que només funcionem bé si ens pregunten i contestem.

 

 

No hi ha resposta