26 abr. 2019

Quan votar és una pràctica habitual

Publicat en 13:01 sota General

El fet que a Catalunya aquest diumenge es vagi a votar, m’ha permès, amb totes les grans diferències, fer una petita comparació amb la pràctica de votar de Suïssa.

Aquesta setmana hem rebut per correu les paperetes i les informacions sobre el que anirem a votar el dia 19 de maig. Votarem sobre onze assumptes: dos de nacionals, tres del meu cantó de Berna i sis del municipi de Berna.

No vull atabalar a ningú amb els detalls però sí que vull concretar que votarem sobre la reforma de les lleis federals sobre dels impostos per finançar millor en un futur les pensions. També sobre modificacions de les lleis cantonals d’ajut social o sobre crèdits entre el 2019 i el 2023 pel funcionament d’una biblioteca, d’un museu i d’un teatre de la ciutat de Berna.

Nosaltres votem tres o quatre vegades cada any, sempre amb temes diversos. Naturalment els partits i algunes institucions fan la seva propaganda, però és molt tranquil·litzador rebre, junt amb les paperetes que permeten votar per correu o personalment, totes les informacions necessàries per votar amb una bona base. En aquesta documentació, els arguments positius i els negatius estan exposats de manera clara i neutral.

Quan votem sobre els membres del Senat o del Parlament el sistema és el mateix i les informacions donen un exemple d’eficiencia i neutralitat. D’aquesta manera els resultats disposen d’una base clara i indiscutible.

Esperem que la mateixa tranquil·litat es pugui sentir a Catalunya el dilluns.

 

No hi ha resposta