26
abr.
2019
Ramon Boixet
El fet que a Catalunya aquest diumenge es vagi a votar, m’ha permès, amb totes les grans diferències, fer una petita comparació amb la pràctica de votar de Suïssa.
Aquesta setmana hem rebut per correu les paperetes i les informacions sobre el que anirem a votar el dia 19 de maig. Votarem sobre onze assumptes: dos de nacionals, tres del meu cantó de Berna i sis del municipi de Berna.
No vull atabalar a ningú amb els detalls però sí que vull concretar que votarem sobre la reforma de les lleis federals sobre dels impostos per finançar millor en un futur les pensions. També sobre modificacions de les lleis cantonals d’ajut social o sobre crèdits entre el 2019 i el 2023 pel funcionament d’una biblioteca, d’un museu i d’un teatre de la ciutat de Berna.
Nosaltres votem tres o quatre vegades cada any, sempre amb temes diversos. Naturalment els partits i algunes institucions fan la seva propaganda, però és molt tranquil·litzador rebre, junt amb les paperetes que permeten votar per correu o personalment, totes les informacions necessàries per votar amb una bona base. En aquesta documentació, els arguments positius i els negatius estan exposats de manera clara i neutral.
Quan votem sobre els membres del Senat o del Parlament el sistema és el mateix i les informacions donen un exemple d’eficiencia i neutralitat. D’aquesta manera els resultats disposen d’una base clara i indiscutible.
Esperem que la mateixa tranquil·litat es pugui sentir a Catalunya el dilluns.
19
abr.
2019
Ramon Boixet
El fet que Suïssa sigui un país relativament petit (8,4 milions d’habitants) ha permès crear un bon nivell de vida, bàsicament gràcies a l’esforç i l’eficiència dels seus habitants, nacionals i de fora.
Això explica la sorpresa, per no dir l’ensurt, de la gent en llegir aquesta setmana als diaris l’alt cost de les absències per malaltia dels llocs de treball. Concretament l’any 2018 el terme mitjà de dies d’absència entre funcionaris per malaltia van ser de 7,2 per lloc de treball, sense comptar baixes per accidents o per maternitat.
L’estadística va més enllà, ja que especifica que els funcionaris tenen una mitjana d’absències un 25% més alta que els empleats de l’hoteleria, la restauració o els bancs i assegurances per posar alguns exemples.
Resumint: a Suïssa ens hem assabentat que el 2018 es van deixar de treballar 7,2 dies per funcionari que multiplicat per 35.294 funcionaris de l’estat dóna 254.000 dies d’absència.
Amb una base de 220 dies de treball/any tenim un total de 1.154 anys no treballats pels funcionaris.
Ah! I això en un país eficient!
17
abr.
2019
Ramon Boixet
Ens hem acostumat, i no només en època de votacions, a rebre promeses sobre moltes actuacions previstes pel benefici comú, i que després no arriben a concretar-se.
Per aquest motiu sorprèn, i molt positivament, dues decisions que les autoritats municipals de la ciutat de Berna han decidit portar a terme, sense que hagin servit de cap manera com a efecte de propaganda per un partit.
La primera decisió és la de fer un canvi en els semàfors, per tal d’augmentar la seguretat dels vianants, sobretot els d’una certa edat. S’ha pogut comprovar que les fases “verdes” pels vianants són, en molts semàfors, massa curtes i dificulten a molta gent gran arribar a l’altre costat del carrer abans que canviï la fase. La decisió d’allargar el temps de la fase verda ja s’ha començat a aplicar i en poques setmanes estarà vigent en tota la superfície de la ciutat.
La segona mesura és la de canviar tots els bancs públics per altres amb el seient més alt i amb un disseny més dret per la part on l’esquena reposa. Aquesta decisió s’ha pres després de consultar molta gent entre 65 i 85 anys que han criticat els banc actuals i han suggerit els nous.
Uns 400 nous bancs públics s’instal·laran progressivament per cobrir en un parell d’anys tota la ciutat.
Berna, amb només 135.000 habitants, és una de les ciutats més interessants per passejar-hi, amb sis quilòmetres de porxos que permeten ignorar la pluja o les nevades, amb una vida cultural i comercial a l’abast de tothom i amb una gran tradició de respecte pels de fora. Aquestes mesures comentades ajuden a estimar encara més aquesta ciutat.