22 gen. 2010

Serveixen les enquestes?

Publicat en 9:57 sota General


Avui s’ha publicat una enquesta del CEO (Centre d’Estudis d’Opinió), depenent de la Generalitat de Catalunya, sobre la valoració del Govern i els principals problemes de Catalunya.

Els resultats s’han fet a base de preguntar a 1400 persones que, segons les normes estadístiques és una quantitat suficient per donar valor als resultats, sempre que aquestes persones responguin a nivells socials, regionals i de formació diferents. Amb tot, queda el dubte de la fiabilitat encara que els resultats semblen coincidir amb els de la majoria de la gent.

Sorprèn poc que el Govern rebi com a tripartit una nota mitjana de 5,01 sobre 10, dues dècimes pitjor que l’any 2008. L’explicació la dona el mateix tripartit ja que els que voten ERC han donat una nota de 4,8 a la valoració del Govern, molt per sota de la de 5,29 que van donar el 2008. Sembla que la convivència dins del tripartit està tan malament com sembla.

Que l’atur sigui la primera preocupació no ha d’estranyar a ningú, i per saber això no calia fer cap enquesta. La insatisfacció política és la segona preocupació i el funcionament de l’economia la tercera. Tot molt natural i lligat amb la primera. Disminueix la preocupació per la immigració i augmenta molt (de 8,9% a un 23%) la de les relacions Catalunya-Espanya entre els problemes que el país pateix.

En el fons, tot molt «normal», és a dir que el resultat de l’enquesta dona un bon reflexe del que pensa la gent tot i que segurament alguns punts mereixen ser afinats. No sé si tenia raó Churchill quan deia que no podia creure en cap enquesta o estadística que no hagués manipulat ell mateix.

No hi ha resposta