24 oct. 2009

Suïssa i l’ajut de Moratinos

Publicat en 9:14 sota General


El 22 d’agost vaig escriure sobre els problemes diplomàtics, personals i comercials que el president Gaddafi havia creat amb Suïssa. Recordem que tot va començar amb la detenció durant dos dies a Ginebra d’un fill de Gaddafi, Hannibal, degut a un denuncia per maltractaments físics feta per dos dels seus servents.

La suposada il•legal retenció d’Hannibal Gaddafi va donar com a resultat la detenció a Tripolis de dos ciutadans suïssos per suposades irregularitats dels seus permís d’estada a Líbia. De llavors ençà les coses han empitjorat i ni el viatge del president de Suïssa a Libia, ni una entrevista dels dos presidents a la seu de l’ONU a Nova York han donat cap resultat positiu. Fa tres setmanes els dos suïssos van ser traslladats a un lloc desconegut i ningú ha tingut contacte amb ells.

Casos d’aquesta natura, amb interlocutors de les característiques de Gaddafi, són molt complicats. Líbia és l’amo de l’aixeta del petroli més interessant per Suïssa degut a la poca distància de transport i a l’alta qualitat pel baix contingut de sofre. D’altre part, moltes empreses multinacionals suïsses (Nestlé, ABB…) tenen un nivell de contractes i activitats importants que, sens dubte, es barregen amb els interessos essencialment polítics i jurídics.

Suïssa pot fer una «escalada» diplomàtica trencant les relacions amb Líbia. Pot també negar visats al ciutadans libis i obligar a l’UE a fer el mateix perquè els tractats de Schengen fan part de la relació bilateral Suïssa-EU.

La tercera via és la de fer gestions amb l’ajut de tercers, no directament implicats. El ministre d’exteriors d’Espanya, Miguel Angel Moratinos, en una entrevista a un diari suïs s’ha posat a disposició de les autoritats de Berna per fer gestions davant Gaddafi i sortir de l’embús.

El senyor Moratinos no m’ha donat mai la sensació de ser un gran ministre d’exteriors i no sembla massa ben considerat en països de primera fila mentre que sempre és molt ben rebut a Cuba, a Veneçuela, a Bolívia i, segurament a Líbia.

Sigui com sigui, si Moratinos pot ajudar a alliberar els dos ciutadans “segestrats” per ordres de Gaddafi, que comenci avui mateix a fer gestions. Per la meva part em proposo rectificar la meva opinió sobre ell si obté resultats ràpids ja que potser és millor diplomàtic del que aparenta. Endavant, Moratinos, i gràcies anticipades.

No hi ha resposta