20 ag. 2009

Les "ambaixades" del senyor Carod (1)

Publicat en 8:50 sota General

El senyor Carod-Rovira no disposa d’un càrrec amb pes polític ni dins del govern ni dins dels seu partit, de manera que pot dedicar temps (i pressupost) a ocupar-se de l’ anomenada “política exterior” de Catalunya.

Aquestes delegacions de la Generalitat a l’exterior parteixen d’un principi comprensible per promocionar Catalunya com a entitat pròpia, és a dir, d’una manera diferenciada d’Espanya. De tal manera la idea és atractiva que fins i tot la ciutat de Barcelona està fent un tipus de campanya similar i l’alcalde Hereu obre també delegacions informatives sobre Barcelona en diversos llocs del món.

A mi, que visc fa 40 anys a l’estranger, totes aquestes despeses “institucionals” no m’han donat mai l’evidència de ser molt útils. Catalunya, ens agradi o no, es coneix poc, molt poc. L’assimilació amb Espanya, tan volguda per Madrid, ha fet que el nom de Catalunya “soni” a molta gent però sense apreciar el fet diferencial pretès. El turisme, no ens enganyem, tampoc majoritàriament s’interessa per la diferenciació de Catalunya i com a molt sap que parlem una llengua diferent de l’espanyol i poca cosa més.

A la vista dels resultats, sembla que obrir delegacions ha d’ajudar a un coneixement i un reconeixement internacional de Catalunya. La realitat s’obstina a demostrar el contrari. La manca d’entitat política acceptable internacionalment de Catalunya no permet fer determinades actuacions que serien pròpies d’un estat reconegut, i tot queda en recepcions per cercles reduïts, i poca cosa més.

Crec que la promoció de Catalunya no ha de començar pel fet polític sinó per dues iniciatives que obriran un camí per arribar-hi: la cultura i l’industria. Els dos conceptes estan resumits en dues paraules i per tant m’obliguen que demà proposi les actuacions que crec que poden donar a Catalunya un prestigi que ara per ara només existeix en una escala menor.

No hi ha resposta

Els comentaris estan tancats actualment.