01 març 2009

Ocasió perduda per Barcelona i Catalunya.

Publicat en 10:06 sota General

El diari del diumenge de més tirada de Suïssa, Sonntags Zeitung, ha encarregat a diversos autors europeus uns reportatges sobre ciutats.
El primer reportatge ha sortit avui i és sobre Barcelona. Millor dit, sobre la Rambla entre la Plaça Catalunya i el monument a Colom. L’autora és la senyora Julia Frank de Berlín, autora de unes quatre noveles i bastant coneguda. L’article, molt il·lustrat, ocupa dues pàgines i mitja, de manera que dona per bastant.

Pero el resultat és decebedor. No és que ella parli malament de Barcelona, és que no en parla. Només el món creat en l’entorn de les Rambles ha estat considerat. Per tant ens parla del travestis, dels àrabs, orientals i altres que viuen en els carrers laterals. I també dels mims que estàticament representen al Comte Dràcula, o a Napoleó i que segons diu la Julia Frank són majoritariament argentins. Amb cinc paraules « despatxa » La Boqueria i s’adona que no és poden trobar comerços de marques internacionals (Gucci, Chanel, …).

La senyora Frank oblida moltes coses de Barcelona, que potser no ha vist. Les seves recomanacions estan en la tónica del article : un parell de botigues de la Rambla Santa Mònica, les “golondrines”, el Maremagnum i prou. I com a literatura sobre el tema proposa llegir “ El diari d’un lladre” de Jean Genet, escrit l’any 1933, i el “My Catalonia” del Georges Orwell, escrit després de la Guerra Civil. Per cert, cap mot sobre Catalunya, el català o els catalans.

Una ocasió perduda i que demostra el que ja he dit algunes vegades: la poca promoció de Catalunya a l’exterior malgrat les ambaixades que la Generalitat obre , i malgrat la Fira del Llibre de Frankfurt, i malgrat el Fórum de les Cultures , i malgrat…

No hi ha resposta

Els comentaris estan tancats actualment.