13 febr. 2009

Diner negre a Suïssa

Publicat en 9:10 sota General

Que la banca suïssa durant molts anys va ser molt permissiva amb comptes bancaris oberts per estrangers no residents, no és res de nou.

Poc a poc les coses han anat canviat i, en part per pressions de l’exterior principalment de la UE, el sistema bancari s’ha tornat més rigorós i ja no és tan fàcil obrir un compte a Suïssa com ho fou fins fa poc. També és practica normal la de aixecar el secret bancari dels comptes on la justícia del país del propietari intervé oficialment davant les autoritats suïsses.

No vull dir amb això que tots el dipòsits bancaris siguin transparents, ni de bon tros, però si que la tendència ha fet que Suïssa deixi poc a poc de ser un „paradís fiscal“, títol que s’han afanyat a lluir les Antilles Holandeses, les Illes del Canal i altres locs del món.

Avui escriu la premsa espanyola que els presumptes acusats de corrupció del PP de Madrid han desviat diners via Suïssa a comptes en paradisos fiscals. Si la justícia espanyola ho sol•licita, el secret bancari dels eventuals comptes a Suïssa serà aixecat.

Ahir, el govern suïs va alliberar uns 5 milions de Euros d’un compte que va obrir el dictador Jean-Claude Duvalier, de Haití. Els propietaris actuals del compte no han pogut donar explicacions satisfactòries a les autoritats sobre la procedència lícita dels diners. Segons informacions, entre 1971 i 1986, i amb l’ajut del seu cercle més íntim, el dictador va robar del país centenars de milions de dòlars i a sol•licitud de la justícia haitiana, l’estat suïs ha començat a proporcionar ajuda per esbrinar tota la xarxa de comptes que puguin trobar-se aquí.

Els 5 milions de Euros seran destinats a obres humanitàries i projectes socials a Haití de manera que el Ministeri d’Afers Exteriors suïs ja està en contacte amb organitzacions interessades de Haití.

Fa un parell d’anys, molts milions de Francs Suïssos que el dictador Marcos havia fet sortir van ser retornats a Filipines, en un cas similar al d’ara per Haití.

Encara queda molt per fer. No hi ha de moment cap motiu per destapar una ampolla de cava, però si que val la pena començar a posar-la a la nevera per si el camí que ara s’ha iniciat continua endavant.

No hi ha resposta

Els comentaris estan tancats actualment.